Checklista för en lyckad sjösättning

Checklista för en lyckad sjösättning

Trots aprilvädret så är det hög tid för många att sätta båten i sjön. Svedea har gjort en bra checklista för en lyckad sjösättning som jag tänkte dela med er.

“Båtägare är ett entusiastiskt släkte och de flesta ser inga problem alls med båtägandet. Men det sker faktiskt en hel del skador just i samband med sjösättningen. Ofta beror det på att man glömmer en liten men viktig detalj som kan ställa till det för hela båtsäsongen. Därför är det bra att följa en checklista och pricka av punkt för punkt, så minskar man risken för missöden”, säger Göran Södergren, produktchef båtförsäkringar på Svedea.

Svedeas checklista vid sjösättning

 • Gå igenom båten noga. Lyft på luckor, känn på alla genomföringar, provstarta motorn, testa el och ankarspel.
   
 • Frakta säkert på trailer. Skydda skrov, propelleraxel och drev. Kolla att spännbanden är fräscha och efterspänn om du har långt till sjösättningsplatsen. Kolla vinschens låsspärr och dragskolåset en extra gång.
   
 • Kolla trycket på dragkulan. Har du en framdjulsdriven bil måste du tänka på att trycket på dragkulan inte blir för högt, annars kan både bil och båt hamna i vattnet.
   
 • Skydda skrovet. I samband med transport och kranlyft: Sätt skydd mellan båten och slingen så skrovet, propelleraxel och drev inte skadas.
   
 • Ta hand om bockar och vagga. Märk bockar och vagga så du hittar dem efter säsongen. Markera hur båten ska ligga i vaggan i höst.
   
 • Montera dyvikan. Tejpa gärna fast dyvikan (bottenpluggen) på ratten så blir du snabbt påmind om du glömt den.
   
 • Se upp för båttjuvar. Montera motor och annan stöldbegärlig utrustning så inpå nära premiärturen som möjligt, så frestar du inte tjuvarna i onödan.
   
 • Att tänka på när du sjösatt. Öppna genomföringarna en i taget och kolla så de inte läcker. Starta inombordsmotorn – läcker det in vatten någonstans? Har du utombordsmotor, kommer det ut kylvatten när du startat? Ta reda på om det är låg- eller högvatten innan du lämnar sjösättningsplatsen.


Passa också på att se över din båtförsäkring. Täcker den det du vill att den ska täcka? Och till rätt pris? Vi hjälper dig gärna att jämföra.

Hitta rätt båtförsäkring till rätt pris genom vår jämförelse här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

15 tips för dig som sparar i aktier [GUIDE]

10 minuters läsning

Till att börja med Det finns naturligtvis många vägar som leder till avkastning på börsen och alla investerare är olika med sina speciella förutsättningar, mål och drömmar. Sedan Finansportalens start för 20 år sedan har vi st&oum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)