Claes Hemberg varnar för bitcoin…

2 minuters läsning
Claes Hemberg varnar för bitcoin…

…samtidigt som valutan slår rekordnivåer. Vad tror ni? Bra investering, ett pyramidspel eller ett lotteri?


Bitcoin kraschen
Den digitala penningbrasan bitcoin har sedan mars stigit över 250%, till över 3 000 dollar, helt utan verklig anledning eller nytta. Det brukar vi kalla pyramidspel. Används den dessutom av kriminella talar vi om ett samhällsproblem, för polis att agera på. Och en krasch i bitcoin lär dra med sig 830 andra liknande låtsaspengar, som marknadsförs runt om i världen.

Lotterier kallar vi köp med liten men dock viss sannolik vinstchans. Pyramidspel brukar vi kalla säker förlust för majoriteten och bara toppen tjänar pengar. Där priset bygger på flockmentalitet. Det kan vara svårt att se från utsidan men är ofta väldigt uppenbart efteråt.

Just nu florerar återigen rykten om ”Han tjänade 50 000 kr på Bitcoin”. Detta eldar på handeln lite extra, men endera dagen kommer verkligheten ikapp. Och det kan gå fort. Häromdagen föll den 29% i värde på bara 48 timmar. Även extrema högriskare, behöver hålla händerna ifrån denna digitala penningbrasan.

Ointresse kan fälla bitcoin
Säljer du en skiftnyckel så måste den fungera som skiftnyckel. Annars köper folk den inte. Här ha bitcoin mycket kvar att bevisa. Idag den är ingen sann valuta. Få använder den i mataffären. Desto fler handlar den. Alltså är den mest en spekulation.

Här är det bråttom för bitcoin att bli en valuta. Men här finns inga riktiga krafter som har affärsmässiga intressen av det. Förutom spekulanter. Jämför med centralbanker som får ekonomin i ett land att fungera. Därför garanterar de en valuta. Bitcoin däremot saknar praktisk nytta. Om den når dit kan den undvika sotdöden. Annars lever den farligt. Som prydnadssak är den inte värd många ören.

Brott kan fälla bitcoin
Svindlare, kriminella, terrorister och hackers använder bitcoin på en rad olika sätt. Hackeras har utpressat internationella bolag. Kriminella och även terrorister kan använda bitcoin för att göra osynliga internationella affärer.

Politikerna och polisen måste snart vara innerligt trötta på denna samhällsfara. Då ligger det nära till hands med ett förbud.

Och kom ihåg att hundratals olika former av kopior som Onecoin, Litecoin, Bitshares… lär smälla ganska hårt om…när förgrundsgestalten ger vika.

Hur kan bitcoin krascha?


Skriven av Claes Hemberg, Sparekonom på Avanza bank.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kunderna förlorar på bankens rådgivning

2 minuters läsning

Hur är detta möjligt? Är det inte rådgivarna på bankerna som är experterna? Ska vi inte kunna lita på dem? Jag tror att de har bättre kunskap och större erfarenhet av finansiella produkter än de flesta som inte jobbar med placeringar, l&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)