Då kommer skattepengarna!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
1 minuts läsning
Då kommer skattepengarna!

Tidigast måndag och senast fredag får du som privatperson dina skattepengar – om dessa grundkrav är uppfyllda:

 

  • Du ska ha deklarerat via sms, telefon, app eller i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 senast den 4 maj 2015.
  • Du ska ha anmält ditt bankkonto för skatteåterbetalning senast den 4 maj 2015.
  • Du ska få pengar tillbaka enligt ditt slutskattebesked som skickas ut i juni.
  • Att skatteverket har godkänt din deklaration.


Har du deklarerat på papper får du vänta på din återbäring tills den 5-7 augusti om du har anmält bankkonto. Summor under 2 000 kronor betalas inte ut utan föranmält konto, om du inte ber om det. Summor över 2 000 kronor betalas ut den 10-14 augusti om du inte har anmält bankkonto.

I år valde 5,5 miljoner av oss att deklarera elektroniskt. ”Det är cirka 180 000 fler än förra året. För första gången är det över 70 procent som deklarerar digitalt”, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till tidningen Privata affärer.

Vad ska du göra med pengarna?

Enligt en undersökning på Forex Banks uppdrag planerar de flesta av oss att spara pengarna vi får tillbaka på skatten på ett sparkonto.

  • 41 % - lägga hela eller delar av skatteåterbäringen på sparkonto
  • 23 % - till resor
  • 12 % - till renovering
  • 10 % - till shopping
  • 9 % - till amortering
  • 7 % - investera i aktier och fonder

 

Planerar du, liksom över två miljoner andra svenskar, att spara pengarna på ett sparkonto? Välj ett med ränta – det finns idag fortfarande ett tiotal nischbanker som erbjuder en rörlig ränta på över en procent. Eller låt pengarna sitta kvar på ditt skattekonto – där får du 0,8 procent i ränta.

Läs mer om det här >>


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varning utfärdad! Blandfonder kan ge bakslag

2 minuters läsning

Hushållens sparande i fonder är nu det högsta sedan Fondbolagens förening började föra statistik år 2000. Och vi sparar mer och mer i blandfonder dvs.  fonder med en mix av aktier och räntebärande värdepapper. Under 2014 gick hela 42 p...

Föregående artikel