Då tjänar du på att samla pensionen, och så gör du!

1 minuts läsning
Då tjänar du på att samla pensionen, och så gör du!

Visste du att din pension består av flera olika delar? Om svaret på den frågan är ja så har du redan bättre koll än många. Men vet du också vad alla delar består av? För många kan det kännas stort och krångligt att få kontroll över pensionssparandet. En lösning på problemet kan vara att samla pensionen.

Du har säkert hört snacket om att "samla pensionen" för att maxa avkastning, minska avgifter och optimera hela pensionssparandet. I vissa medier och hos vissa rådgivare kan det låta som rena rama mirakelpillret. Jag tänker inte sticka under stolen med att en samlad pension kan ge flera fördelar, men samtidigt är det viktigt att lägga förväntningarna på rätt nivå.

Det viktigaste du kan göra för din totala pension är fortfarande att ha en tjänstepension, som du kompletterar med eget pensionssparande. Ingen av oss kan längre lita på att staten sköter biffen – istället ligger ansvaret på dig för att möjliggöra dina pensionsdrömmar.

Idag har 9 av 10 av alla anställda tjänstepension i Sverige, men långt färre har koll på var denna del av pensionskakan ligger eller hur mycket pengar det handlar om. Om du har jobbat hos flera arbetsgivare har du troligtvis tjänstepensionen utplacerad hos olika pensionsbolag. Detta gör det svårt att få överblick över sparandet, och kan leda till onödigt stor administration den dagen du vill börja ta ut din pension.

För dig som vill och gynnas av att samla pensionen hos ett bolag behöver det inte vara så svårt som det kanske låter. Med rätt hjälp och lite råd längs vägen kan ett samlat pensionssparande bara vara några klick och samtal bort.  

4 tips för att samla pensionen

1. Ta reda på nuläget

Logga in på MinPension och skaffa en första överblick. Räkna med att du troligen har tjänstepensionen lite utspridd, och se till att få grepp om vilka pensionsbolag som tar hand om den.

2. Få koll på avgifterna
Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen. Avgifter så som fondavgift, försäkringsavgift och fast/årlig avgift kan få stor påverkan över tid. Se till att undvika onödigt höga avgifter så att du får rätt sparande, till rätt pris.  

3. Jämför olika pensionsbolag
Förhandla avgifter och erbjudande med olika pensionsbolag. Om pensionssparandet är placerat i fonder kan det vara bra att se över och jämföra utbudet av fonder. Se också till att bolaget du samlar din pension hos tar ett tydligt ansvar för att sparandet förvaltas hållbart, för att du ska få en bättre pension och en bra värld att gå i pension i.

4. Se över lönsamheten
Ingen borde samla sin pension för samlandets skull, det måste löna sig för just dig. Hör av dig till en pensionsrådgivare och få hjälp med att se över hur du skulle kunna gynnas av att samla din pension. Ett hett tips är att också se till att bli kompenserad för flyttavgiften som kan tillkomma vid en flytt!


Skrivet av Maja Englund, Pensionsekonom på SPP, och expert i Compricers Expertpanel

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Nya public service-avgiften: så mycket får du betala

1 minuts läsning

Public service-avgiften kommer att tas in automatiskt varje månad vilket innebär att inga fakturor kommer att krävas. I stället redovisas avgiften på inkomstdeklarationen. Den nya avgiften kommer att börja gälla från den 1 januari 2019. Vilka ska be...

Föregående artikel
Störst kostnad för din bil: Värdeminskning, bränsle, reparation/service och försäkring
1 minuts läsning