Då tjänar du på att samla pensionen, och så gör du!

Då tjänar du på att samla pensionen, och så gör du!

Pension Visste du att din pension består av flera olika delar? Om svaret på den frågan är ja så har du redan bättre koll än många. Men vet du också vad alla delar består av? För många kan det kännas stort och krångligt att få kontroll över pensionssparandet. En lösning på problemet kan vara att samla pensionen.


Du har säkert hört snacket om att "samla pensionen" för att maxa avkastning, minska avgifter och optimera hela pensionssparandet. I vissa medier och hos vissa rådgivare kan det låta som rena rama mirakelpillret. Jag tänker inte sticka under stolen med att en samlad pension kan ge flera fördelar, men samtidigt är det viktigt att lägga förväntningarna på rätt nivå.

Det viktigaste du kan göra för din totala pension är fortfarande att ha en tjänstepension, som du kompletterar med eget pensionssparande. Ingen av oss kan längre lita på att staten sköter biffen – istället ligger ansvaret på dig för att möjliggöra dina pensionsdrömmar.

Idag har 9 av 10 av alla anställda tjänstepension i Sverige, men långt färre har koll på var denna del av pensionskakan ligger eller hur mycket pengar det handlar om. Om du har jobbat hos flera arbetsgivare har du troligtvis tjänstepensionen utplacerad hos olika pensionsbolag. Detta gör det svårt att få överblick över sparandet, och kan leda till onödigt stor administration den dagen du vill börja ta ut din pension.

För dig som vill och gynnas av att samla pensionen hos ett bolag behöver det inte vara så svårt som det kanske låter. Med rätt hjälp och lite råd längs vägen kan ett samlat pensionssparande bara vara några klick och samtal bort.  

4 tips för att samla pensionen

1. Ta reda på nuläget

Logga in på MinPension och skaffa en första överblick. Räkna med att du troligen har tjänstepensionen lite utspridd, och se till att få grepp om vilka pensionsbolag som tar hand om den.

2. Få koll på avgifterna
Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen. Avgifter så som fondavgift, försäkringsavgift och fast/årlig avgift kan få stor påverkan över tid. Se till att undvika onödigt höga avgifter så att du får rätt sparande, till rätt pris.  

3. Jämför olika pensionsbolag
Förhandla avgifter och erbjudande med olika pensionsbolag. Om pensionssparandet är placerat i fonder kan det vara bra att se över och jämföra utbudet av fonder. Se också till att bolaget du samlar din pension hos tar ett tydligt ansvar för att sparandet förvaltas hållbart, för att du ska få en bättre pension och en bra värld att gå i pension i.

4. Se över lönsamheten
Ingen borde samla sin pension för samlandets skull, det måste löna sig för just dig. Hör av dig till en pensionsrådgivare och få hjälp med att se över hur du skulle kunna gynnas av att samla din pension. Ett hett tips är att också se till att bli kompenserad för flyttavgiften som kan tillkomma vid en flytt!


Skrivet av Maja Englund, Pensionsekonom på SPP, och expert i Compricers Expertpanel


Jämförs just nu Compricer

Helförsäkring, Audi b8 audi a5

Lägst årskostnad 15 072 kr
Högst årskostnad 22 716 kr
Att spara 7 644 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin