Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?

I Norge erbjuder den norska banken Sparebank 1 sedan drygt ett år tillbaka bankkort till 7-åringar. Och nu verkar svenska banker följa efter. Men vad bör du som förälder tänka på?


Dagens åldersgräns ligger runt 13 år

I Sverige ligger åldersgränsen för bankkort på runt 13 år men nu funderar svenska banker på att sänka åldersgränsen framöver. Nordea erbjuder redan idag bankkort från 11 års ålder och Swedbank erbjuder bankkort till barn under 11 år om föräldrarna frågar efter det.

Begränsningar så att barnet/ungdomen inte förköper sig

För att skaffa ett kort till ditt barn/ungdom krävs det en underskrift av dig som vårdnadshavare. Ofta finns det också begränsningar på hur mycket som får tas ut i bankomat eller handlas för. Alla kort har det gemensamt att man inte kan handla på kredit. Vissa banker erbjuder möjlighet för barn/ungdom att handla på nätet med bankkortet medan vissa banker inte erbjuder detta.

Avgiften viktig när man väljer kort

Det är vanligt att föräldrarna väljer ett kort hos den bank som de själva använder men här kan det löna sig att jämföra mellan bankerna. Barnets/ungdomens köpbeteende är bra att ha i fokus när man väljer kort, liksom avgifterna.

Kortavgifter att tänka på:

  • Årsavgift
  • Valutaväxlingspåslag
  • Avgift för bankomatuttag
  • Bankomatuttag i EU/utanför EU
  • Andra begräsningar

 

Är ditt barn/ungdom moget för bankkort?

Det diskuteras om barn är mogna för bankkort vid tidig ålder och svaret är troligtvis att några är det och några inte. Enligt Ylva Yngveson, chef Institutet för Privatekonomi på Swedbank, så finns det inget som talar emot att förse barn/ungdomar med ett bankkort. ”De lär sig använda kort och ta ansvar för ekonomin”, säger Ylva i artikel på dn.se. Viktigt är förstås att barnet/ungdomen till exempel förstår att det är riktiga pengar det handlar om och att koden inte får lämnas ut.

Viktigt att veta!

I och med att barn/ungdomar under 18 år inte kan ingå avtal i Sverige kan du som förälder backa affärer ditt barn/ungdom gjort. Har ditt barn/ungdom köpt något oöverlagt går det nästan alltid att begära att ett köp går tillbaka genom att kontakta handlaren.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Genomsnittsbilen kostar dig 6 000 kronor i månaden!

1 minuts läsning

Hur mycket kostar din bil? Värdeminskning, nypris, driftskostnader, skatt, bilförsäkring och service påverkar hur mycket din bil kostar dig. Ofta tänker vi inte på, eller väljer att blunda för, den totala kostnaden det medför att äga en bil...

Föregående artikel
Är det billigare att köpa eller att göra läsk?
1 minuts läsning