Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Dags för bankkort för 7-åriga barn i Sverige?

I Norge erbjuder den norska banken Sparebank 1 sedan drygt ett år tillbaka bankkort till 7-åringar. Och nu verkar svenska banker följa efter. Men vad bör du som förälder tänka på?


Dagens åldersgräns ligger runt 13 år

I Sverige ligger åldersgränsen för bankkort på runt 13 år men nu funderar svenska banker på att sänka åldersgränsen framöver. Nordea erbjuder redan idag bankkort från 11 års ålder och Swedbank erbjuder bankkort till barn under 11 år om föräldrarna frågar efter det.

Begränsningar så att barnet/ungdomen inte förköper sig

För att skaffa ett kort till ditt barn/ungdom krävs det en underskrift av dig som vårdnadshavare. Ofta finns det också begränsningar på hur mycket som får tas ut i bankomat eller handlas för. Alla kort har det gemensamt att man inte kan handla på kredit. Vissa banker erbjuder möjlighet för barn/ungdom att handla på nätet med bankkortet medan vissa banker inte erbjuder detta.

Avgiften viktig när man väljer kort

Det är vanligt att föräldrarna väljer ett kort hos den bank som de själva använder men här kan det löna sig att jämföra mellan bankerna. Barnets/ungdomens köpbeteende är bra att ha i fokus när man väljer kort, liksom avgifterna.

Kortavgifter att tänka på:

  • Årsavgift
  • Valutaväxlingspåslag
  • Avgift för bankomatuttag
  • Bankomatuttag i EU/utanför EU
  • Andra begräsningar

 

Är ditt barn/ungdom moget för bankkort?

Det diskuteras om barn är mogna för bankkort vid tidig ålder och svaret är troligtvis att några är det och några inte. Enligt Ylva Yngveson, chef Institutet för Privatekonomi på Swedbank, så finns det inget som talar emot att förse barn/ungdomar med ett bankkort. ”De lär sig använda kort och ta ansvar för ekonomin”, säger Ylva i artikel på dn.se. Viktigt är förstås att barnet/ungdomen till exempel förstår att det är riktiga pengar det handlar om och att koden inte får lämnas ut.

Viktigt att veta!

I och med att barn/ungdomar under 18 år inte kan ingå avtal i Sverige kan du som förälder backa affärer ditt barn/ungdom gjort. Har ditt barn/ungdom köpt något oöverlagt går det nästan alltid att begära att ett köp går tillbaka genom att kontakta handlaren.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Du är inbjuden till årets sparmässa i Globen i Stockholm!

1 minuts läsning

Tisdagen den 19 mars är det dags för årets stora sparmässa i Globen – Avanza Forum. Jag kommer finnas på plats och diskutera räntor på bolån och sparkonton från scenen och hoppas på att träffa många av er i pausen när...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)