Dags för genomgång av din båtförsäkring!

Dags för genomgång av din båtförsäkring!

Våren är i antågande och med det båtsäsongen. Förra helgen var det båtmässa i Göteborg och kommande helg är det dags för mässan att besöka Stockholm. Har du en båt eller är på väg att skaffa en är frågan om vilken försäkring du väljer viktig – och det finns stora skillnader både i pris och innehåll.


Att försäkra en Albin 26 från 1980 kostar mellan 1260 och 3832 kronor per år beroende på försäkringsbolag

Prisskillnaderna mellan bolagen beror bland annat på vilken skadestatistik de olika bolagen har för olika områden och båtmodeller. De många riskkomponenter som finns inom båtförsäkring, som t.ex. stöld- och sjösäkerhet och vilken hamn båten ligger i, påverkar också priset. Ibland kan vissa försäkringsbolag anse att risken är för stor för att försäkra båten och kan då sätta ett mycket högt pris eller besluta att inte erbjuda en försäkring. Så är fallet i vår undersökning med vattenskotern där hälften av bolagen har valt att inte erbjuda någon försäkring.

Var uppmärksam på olika villkor

Man ska komma ihåg att det allra billigaste alternativet inte alltid är det bästa. Precis som med andra försäkringar varierar villkoren mellan olika båtförsäkringar. Fundera därför på vad du behöver för din båt och jämför sedan bolagen mot varandra både när det kommer till pris och villkor. Vissa delar i försäkringen kan ingå hos vissa försäkringsbolag men saknas hos andra. När det gäller just båtförsäkring kan det också vara väl värt att teckna försäkring hos ett bolag som är specialiserat på just båtförsäkring. Båtsäsongen är kort och vid skada kan det visa sig vara väl investerat att t ex få effektiv och specialiserad skadereglering.

Säkerhetsutrustning och t.ex. medlemskap i en båtklubb kan sänka premierna hos vissa bolag så det är viktigt att du jämför och räknar på vilken premie som erbjuds för just dina och din båts förutsättningar.

Vår prisjämförelse

Vi har jämfört åtta båtar hos sju försäkringsbolag. Två segelbåtar, två utombordare, tre inombordare och en vattenskoter. Alla båtar har klass 3 låsning och självrisk på sjöskada på 5000 kronor där ej annat anges.

Här jämför du din egen båtförsäkring >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska man köpa eller sälja aktier nu?

2 minuters läsning

Börsen har stigit med 30 procent sedan november i fjol Det är en fantastisk utveckling! I år har börsen gått upp 14 procent vilket är ett tydligt tecken på att det saknas bra alternativ. Många ställer sig nu frågan hur länge det kan...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)