”Dags för ISK-pension med låg skatt och avdragsrätt”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
”Dags för ISK-pension med låg skatt och avdragsrätt”

Fondbolagens förening föreslår ett nytt typ av pensionssparande som alternativ nu när avdragsrätten för privat pensionssparande slopas: ISK-pension eller en ny form av Kapitalpension.


När det avdragsgilla pensionssparandet tas bort behövs nya bra alternativ

I och med att dagens system med avdragsgillt pensionssparande slår orättvist mot låginkomsttagare stödjer Fondbolagens förening regeringens förslag till att avdragsrätten för privat pensionssparande slopas. Däremot är de kritiska till att all subvention av privat pensionssparande upphör.

”Det är nödvändigt att stimulera privat pensionssparande för att ge incitament till sparande som kompletterar allmän- och tjänstepension. Regeringen bör överväga vilka signaler slopade incitament för privat pensionssparande sänder. Det finns en risk att det skapar en falsk trygghet i att övriga pensioner är allt som behövs”, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

Ny form av kapitalpension eller individuella sparkonton enbart för pension (ISK-pension)

Föreningen vill att möjligheten att spara till pension, som tas ut skattefritt när spararen går i pension, skapas. Och att avkastningsskatten är lägre under spartiden liksom den är för pensionssparande idag. En kapitalpension. Ett annat alternativ enligt föreningen är individuella sparkonton för pensionssparande. ISK-pension. Detta konto skulle vara ”låst” till dess att spararen uppnår pensionsålder och avkastningsskatten skulle vara 15 procent för att stimulera sparandet.

Bra förslag tycker vi. Det är viktigt att stimulera sparande!

Här kan du läsa hela remissyttrandet från Fondbolagens förening >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sveriges historia på 12 timmar! Klockan 11:57 startades den första aktiefonden

2 minuters läsning

Inte konstigt att vi är så dåliga på att hantera pengar! I 14 000 tusen år har människor jagat, odlat, byggt, kämpat och älskat i det vi i dag kallar Sverige. Om vi ser Sveriges historia som ett varv på klockan förstår vi hur ko...

Föregående artikel