Därför borde du läsa det här när du fått det orangea kuvertet

3 minuters läsning
Därför borde du läsa det här när du fått det orangea kuvertet

För att tala klarspråk: ett brev kommer inte vara det som avgör din framtida pension. Men genom att investera ytterligare fem minuter av din tid till att logga in på minpension.se kan du också få koll på din tjänstepension. På så sätt får du möjlighet att påverka hela din pension, på riktigt.


Kanske känns pensionen just nu långt borta? Men den dagen det är dags att sluta jobba kommer du tacka dig själv för den tid du investerat i ditt framtida jag. Den orangea påminnelsen som kommer en gång per år innehåller besked om de statliga delarna av din pension. Men 9 av 10 anställda får även tjänstepension från sin arbetsgivare och för de allra flesta kommer den vara en stor och viktig del av den framtida pensionen. På minpension.se kan du få en helhetsbild över hela din pension, även tjänstepensionen, och kan samtidigt göra en pensionsprognos.

Tjänstepension är en del av din pension som du har stora möjligheter att själv påverka. Hur länge du arbetar, lönen, var du jobbar, hur du väljer att placera pensionen och om du har efterlevandeskydd eller inte är faktorer som har betydelse för vad du i slutändan får utbetalat. De som har kollektivavtalad tjänstepension får motsvarande 4,5 procent av lönen insatt till sin tjänstepension för inkomster upp till 40 250 kronor (2019). Tjänar du mer än så får du vanligtvis 30 procent på inkomstdelarna där över. En stor skillnad mot den statliga pensionen är att det inte finns något inkomsttak för tjänstepensionen. Ju mer du tjänar desto viktigare blir din tjänstepension för din framtida pension!

Oavsett vad du har för lön finns det saker du kan göra för att påverka din pension i rätt riktning. De allra flesta anställda i Sverige har en tjänstepension, men oroväckande få vet hur den fungerar. Genom att få koll på tjänstepensionen och göra några smarta val kan du göra stor skillnad för din framtida pension.

Så påverkar du din tjänstepension:

1. Få koll på pengarna

Statistiken talar för att du har eller kommer att byta arbetsplats några gånger under ditt yrkesliv. Det gör att din pension kan vara uppdelad på flera olika ställen. Därför är det viktigt att se över var just dina pengar finns. I vissa fall kan det också vara smart att flytta allt till en och samma bolag för att enklare ta kontroll över pengarna. På minpension.se kan du se var din hittills ihopsamlade pension finns!

2. Placera mera
Hur du placerar dina pengar, till vilken risk och till vilken avgift påverkar vad du i slutändan kommer att få utbetalat. Då ett pensionssparande normalt sett är långsiktigt kan en högre risk ge möjlighet till en större värdeutveckling, det vill säga mer i pension. Börjar du närma dig pension kan det istället vara en bra idé att sänka risken för att skydda pengarna inför utbetalning. Och glöm inte att se över avgiften, höga avgifter kan urholka ditt sparande på lång sikt.

3. Efterlevandeskyddets vara eller icke vara
Det finns flera olika typer av efterlevandeskydd. Den gemensamma nämnaren är att de ger din familj en trygghet om det värsta skulle hända dig. I vissa fall tas det ut en avgift för efterlevandeskyddet och i andra fall kan det vara så att man går miste om något som kallas för arvsvinst. Oavsett kan det finnas pengar att tjäna genom att inte ha ett skydd i onödan.

4. Kan du löneväxla?
Har du en månadslön över 43 300 kronor? Då kan det vara värt att löneväxla. Det innebär att du byter en del av din lön idag mot det som kommer bli din lön imorgon, det vill säga pension. En fördel med att löneväxla är att din arbetsgivare kan skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp du väljer att växla.

5. Du har makt att påverka – använd den
Du kan göra medvetna och hållbara val för ditt sparande utan att det sker på bekostnad av sämre avkastning eller högre avgifter. Väljer du ett hållbart sparande så placeras dina pengar i framtidsinriktade bolag som är rustade för morgondagens utmaningar, bra för både plånboken, världen och framtiden.


Maja Englund, Pensionsekonom på SPP, och expert i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lägsta arbetslöshetssiffrorna sedan 2008 - men fler tjänstemän väntas få sparken

2 minuters läsning

Allt färre går utan jobb visar arbetsförmedlingens rapport för december 2018. Och trots att ekonomin väntas mattas av kommer arbetslösheten fortfarande att vara mycket låg framöver. Efterfrågan på arbetskraft kommer att fortsätta att &o...

Föregående artikel