Deadline för fondval imorgon (10/12) klockan 24!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Deadline för fondval imorgon (10/12) klockan 24!

Varje år får du en insättning till din allmänna pension på ditt pensionskonto. Agerar du inte nu så placeras dina pengar i dina tidigare valda fonder, eller i det statliga alternativet AP7 Såfa om du aldrig gjort något val.


Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar upp till 7,5 inkomstbasbelopp) till den allmänna pensionen.

Den största delen, 16 procent, går till inkomstpensionen. Resterande del, 2,5 procent, går till premiepensionen. Och premiepensionen är den del av din allmänna pension som du har möjlighet att välja fonder för själv.

Har du tjänat 35 000 kronor i månaden under 2015 får du 10 500 kronor insatta på ditt konto på måndag (14/12).

Gå in på dina pensionssidor hos Pensionsmyndigheten för att se över dina fondval. Hur har de gått? Vad har de för avgifter? Här (Sök fonder) kan du jämföra fondernas risk, utveckling och avgifter. Här kan du också göra en prognos för hela din pension.

Du kan alltid byta fonder senare

Känns det stressigt? Ta det lugnt – du kan när som helst logga in på dina sidor hos pensionsmyndigheten och byta fonder även om dina nya pengar nu sätts in i dina tidigare fonder. Och det är gratis. Så här gör du för att byta fonder: Fondguide.

Några tips:

  • Sprid riskerna – olika branscher och olika delar av världen.
     
  • Tänk på att låga avgifter ofta ger högre pension i slutändan.
     
  • Du kan ta högre risk om du har lång tid kvar att spara. Minska risken ju närmare pensionen du kommer.
     
  • Vill du inte vara aktiv och välja fonder själv är det statliga förvalta AP7 Såfa ett bra alternativ. 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

De mindre bankerna sänker räntan. Storbankerna höjer.

1 minuts läsning

Sedan i maj i år har storbankerna höjt sina rörliga bostadsräntor med 0,05 procentenheter Samtidigt har de mindre bankerna sänkt sina rörliga räntor med 0,09 procentenheter. Reporäntan har sänkts under samma tid med 0,1 procentenheter från ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)