Deklarationen öppnar idag!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Deklarationen öppnar idag!

Idag, den 16 mars klockan 07.00, öppnade årets deklaration. Det betyder att du som har e-legitimation kan gå in på skatteverket.se eller i Skatteverkets app och deklarera. Sista dagen att deklarera är den 3 maj.

  • 4,1 miljoner personer har redan fått sin deklaration i sin digitala brevlåda.
     
  • Mellan den 15 mars och 15 april får du som väntar på din pappersdeklaration den hemskickad.

Deklarera digitalt

Alla kan från och med idag deklarera digitalt i Skatteverkets e-tjänst eller i appen. Både du som bara ska godkänna din deklaration och du som ska ändra eller lägga till uppgifter kan göra det. Om du deklarerar utan ändringar kan du även deklarera med knapptelefon eller sms, med hjälp av koder som du får på din pappersdeklaration.

“För den som till exempel sålt en bostad eller värdepapper och därför ska lägga till uppgifter, är det enklast att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Den som deklarerar digitalt får också en kvittens på att deklarationen är inskickad”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Skatteåterbäring

4,8 miljoner personer kan i år få sin skatteåterbäring i början av april enligt Skatteverket. För att ha möjlighet att få din skatteåterbäring redan då behöver deklarationen lämnas digitalt senast den 30 mars, utan några ändringar eller tillägg.

“Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Fundera också på om det finns rätt till att göra några avdrag. Men generellt finns det inga avdrag relaterade till exempelvis coronapandemin och hemarbete. Glöm heller inte att anmäla bankkonto ifall du har pengar att få tillbaka”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som deklarerar på papper eller gör ändringar eller tillägg kan i de flesta fall få sin eventuella skatteåterbäring i juni.

Ha inte för bråttom när du ska deklarera!

Se över att alla dina uppgifter stämmer och kontrollera att du har gjort de avdrag som du har rätt till. Och börja i tid. Kanske redan idag? Öppna deklarationen och gå igenom den redan idag så är du igång och får koll på vad du behöver göra innan deklarationen ska vara inskickad den 3 maj.
 
Läs gärna även:

Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?

Från och med idag kan du (kanske) se din deklaration

Nu är det klart: Uppskovsräntan slopas. Ska du begära omprövning?

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir det nya premiepensionssystemet

3 minuters läsning

Turerna kring premiepensionssystemet blev för många. Skandalerna avlöste varann och nu har politikerna enats om huvuddragen kring ett nytt upphandlat fondtorg. Så blir det nya premiepensionssystemet Den 17 februari meddelade Pensionsgruppen, bestående av för...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)