Del 3 Compricers Pensions – ABC: Privat pension

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Del 3 Compricers Pensions – ABC: Privat pension

I Compricers Pensions – ABC har vi nu skrivit om den allmänna pensionen och om tjänstepension. Förutom dessa två har många även ett privat pensionssparande som ofta hjälper till att minska glappet mellan lönen och pensionen.


Olika typer av privatpension

Att spara privat till sin pension är frivilligt och går att göra på flera olika sätt. Kanske vill du helt enkelt spara i fonder eller aktier – utan att binda dem till pensionen. Men vill du ”öronmärka” pengar till pensionen och utnyttja avdragsrätten finns det tre typer av avdragsgillt privat pensionssparande att välja mellan:

  • Fondförsäkring – fondförsäkring är en försäkring som är knuten till fonder förvaltade av en fondförvaltare. Normalt väljer du själv vilka fonder du ska placera i och det finns ingen garanti för ditt sparande.
  • Traditionell försäkring – du är garanterad ett visst belopp men kan få mer beroende på hur bra din förvaltare lyckats placera pengarna. Är du egen företagare är denna försäkring att föredra eftersom du har möjlighet att teckna en försäkring för premiebefrielse vid långvarig sjukdom.
  • Individuellt pensionssparande (IPS) – här sätter du in pengar, på ett speciellt konto, som du själv kan investera som du vill. Du kan byta placeringsformer utan beskattning i en IPS. Många föredrar IPS framför fondförsäkring eftersom avgifterna för sparande i IPS ofta är lägre än de för en fondförsäkring.


Avdragsrätt och skatt

Avdragsrätten för pensionssparande är 12 000 kronor per år. När du tar ut din pension kommer den att beskattas som inkomst av tjänst. Vill du spara mer kan det vara möjligt med så kallad löneväxling (växla lön mot högre pensionspremier) hos din arbetsgivare. Du bör ha en månadslön på över 35 000 kronor för att löneväxling ska vara förmånligt.

Återbetalningsskydd

Väljer du återbetalningsskydd till ditt privata pensionssparande får dina anhöriga dina sparade pensionspengar när du avlider. Har man en stor familj att försörja och kanske är ensamförsörjare väljer de flesta att ha återbetalningsskydd. När barnen har flyttat hemifrån kanske det kan vara dags att tänka på sin egen pension. Tar man bort återbetalningsskyddet i tjänstepensionen kan pensionen bli 15-18 % högre. Hur mycket högre pensionen kan bli vid borttaget återbetalningsskydd för den privata pensionen beror på hur stort kapital du spar/har sparat.

Viktigt att tänka på är att det kan det bli svårt att få en godkänd hälsoprövning om man vill lägga till ett återbetalningsskydd senare.

Viktigt att jämföra avgifter!

Som med alla fonder är det avkastning kontra avgifter som bör avgöra vilken pensionsförvaltare du väljer för ditt pensionssparande. Eftersom det är svårt att veta på förhand hur bra en pensionsförvaltare presterar de närmaste 40 åren är det enklare att fokusera på avgifterna. 

Fördelar med att spara privat till pensionen:

  • Du minskar glappet mellan lönen och pensionen. Utan privat pensionssparande får de flesta inte ut mer än 60-65 procent av den lön man tidigare haft under sitt yrkesverksamma liv i pension
  • Du får göra avdrag i deklarationen upp till 12 000 kronor per år
  • Du får ta ut pensionen från 55 års ålder
  • Du öronmärker pengarna för framtiden
  • Med återbetalningsskydd får din familj ett visst skydd om du går bort
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

93 procent av oss är underförsäkrade!

1 minuts läsning

Hur mycket ersätter a-kassan? Är vi medlemmar i arbetslöshetskassan (a-kassan) får vi vid arbetslöshet en grundersättning på 80 procent av vår lön – upp till 18 700 kronor i månaden vilket ger cirka 11 000 kronor kvar att leva p&ari...

Föregående artikel