Den långsiktige vinner stort när börsen svänger

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Den långsiktige vinner stort när börsen svänger

Hur jobbigt känns det när börsen rasar? Sålde du i mars när börsen sjönk eller lät du dina långsiktiga investeringar vara kvar? Här får du ett exempel som visar hur ett sparande på 1 000 kronor i månaden från år 2001 har utvecklat sig.

“När börsen reagerar på stora händelser i omvärlden är det lätt att reagera mer eller mindre rationellt. Men historien visar också att börserna förr eller senare återhämtar sig. Coronakrisen lär inte vara ett undantag”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande och ger oss ett räkneexempel:

Vi tänker oss två barn födda 2001. Samma år börjar föräldrarna spara 1 000 kr i månaden för att hen ska plocka ut dem på studenten. Det ena barnets föräldrar sätter in pengar på ett sparkonto medan det andra barnets föräldrar väljer att sätta pengarna på börsen. Frågan är nu, vilket av barnen kommer att ha mest pengar dagen då det tar studenten?

  • Barnet ”Bankkonto”: 247 538 kronor
  • Barnet ”Sparande på Stockholmsbörsen”: 480 070 kronor

Skillnad: 94 procent mer på kontot för det barn vars föräldrar månadssparat i aktiefonder under perioden

“Även om ingen i dagsläget sitter på facit över hur börsen kommer att utveckla sig så visar historien att sparare som har is i magen och fortsätter spara även i dåliga tider blir vinnare på sikt. Men det många räds är de tuffa perioderna när man ser sitt sparande minska i värde”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Emma fortsätter: “Vissa saker bör man tänka över när man har pengarna i aktiefonder. För den som behöver pengar inom några år kan det exempelvis vara idé att vikta ned risken genom att sälja av delar av aktieinnehavet”. Ett sätt att minska risken att sälja allt vid ”fel” tillfälle är att sälja av delar av kapitalet vid olika tillfällen, som ett omvänt månadssparande.”

Tips från Länsförsäkringars pressmeddelande på hur du kan tänka kring ditt sparande:

Buffertsparande

Sparandet som är till oförutsedda händelser. Det ska räcka till reparationer, plötsliga utgifter som kan uppstå i hemmet eller för bilen. Bufferten är också en trygghet för familjen om ni plötsligt står utan inkomst, på grund av arbetslöshet eller sjukdom. 

(Christinas kommentar: Bör sparas på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti, och inte på börsen.)

Målsparande

En del av ditt sparande är förmodligen på kortare sikt med specifika mål, till exempel en resa eller ett sommarhus. Detta sparande kan du utsätta för lite risk om du vill – exempelvis i en blandfond som består av både räntor och aktier.

Långsiktigt sparande

Det långsiktiga sparandet behöver inte nödvändigtvis ha ett tydligt mål, eller så är det ett sparande som är tänkt till pensionen eller barnen - det många år kvar till dess att det ska användas. Här kan du med fördel spara med automatisk dragning från lönen varje månad till aktiefonder.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så byter du sparkonto och får högre ränta

3 minuters läsning

Säg nej till nollräntekonton Nyligen publicerade Statistiska Centralbyrån en rapport som visar att svenska bankkunder förlorar miljarder kronor varje år på sparkonton utan ränta. I mars låg räntan för nyinsättningar på rö...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)