Den långsiktige vinner stort när börsen svänger

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
2 minuters läsning
Den långsiktige vinner stort när börsen svänger

Hur jobbigt känns det när börsen rasar? Sålde du i mars när börsen sjönk eller lät du dina långsiktiga investeringar vara kvar? Här får du ett exempel som visar hur ett sparande på 1 000 kronor i månaden från år 2001 har utvecklat sig.

“När börsen reagerar på stora händelser i omvärlden är det lätt att reagera mer eller mindre rationellt. Men historien visar också att börserna förr eller senare återhämtar sig. Coronakrisen lär inte vara ett undantag”, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande och ger oss ett räkneexempel:

Vi tänker oss två barn födda 2001. Samma år börjar föräldrarna spara 1 000 kr i månaden för att hen ska plocka ut dem på studenten. Det ena barnets föräldrar sätter in pengar på ett sparkonto medan det andra barnets föräldrar väljer att sätta pengarna på börsen. Frågan är nu, vilket av barnen kommer att ha mest pengar dagen då det tar studenten?

  • Barnet ”Bankkonto”: 247 538 kronor
  • Barnet ”Sparande på Stockholmsbörsen”: 480 070 kronor

Skillnad: 94 procent mer på kontot för det barn vars föräldrar månadssparat i aktiefonder under perioden

“Även om ingen i dagsläget sitter på facit över hur börsen kommer att utveckla sig så visar historien att sparare som har is i magen och fortsätter spara även i dåliga tider blir vinnare på sikt. Men det många räds är de tuffa perioderna när man ser sitt sparande minska i värde”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Emma fortsätter: “Vissa saker bör man tänka över när man har pengarna i aktiefonder. För den som behöver pengar inom några år kan det exempelvis vara idé att vikta ned risken genom att sälja av delar av aktieinnehavet”. Ett sätt att minska risken att sälja allt vid ”fel” tillfälle är att sälja av delar av kapitalet vid olika tillfällen, som ett omvänt månadssparande.”

Tips från Länsförsäkringars pressmeddelande på hur du kan tänka kring ditt sparande:

Buffertsparande

Sparandet som är till oförutsedda händelser. Det ska räcka till reparationer, plötsliga utgifter som kan uppstå i hemmet eller för bilen. Bufferten är också en trygghet för familjen om ni plötsligt står utan inkomst, på grund av arbetslöshet eller sjukdom. 

(Christinas kommentar: Bör sparas på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti, och inte på börsen.)

Målsparande

En del av ditt sparande är förmodligen på kortare sikt med specifika mål, till exempel en resa eller ett sommarhus. Detta sparande kan du utsätta för lite risk om du vill – exempelvis i en blandfond som består av både räntor och aktier.

Långsiktigt sparande

Det långsiktiga sparandet behöver inte nödvändigtvis ha ett tydligt mål, eller så är det ett sparande som är tänkt till pensionen eller barnen - det många år kvar till dess att det ska användas. Här kan du med fördel spara med automatisk dragning från lönen varje månad till aktiefonder.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höjd pensionsålder = tusenlappar mer i pension

2 minuters läsning

Förra året fattade riksdagen beslut om att införa riktåldrar i pensionssystemet. Enligt ett pressmeddelande från Swedbank betyder införandet av riktåldrar att den ålder man tidigast kan ta ut allmän pension kopplas till förväntad me...

Föregående artikel