Så många valde rörligt elpris 2015

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Så många valde rörligt elpris 2015

Det svenska elnätet bestod av 55 900 mil ledning och nästan hälften av hushållskunderna valde rörligt elpris.


Varje år sammanställer Energimarknadsinspektionen en rapport om el- och gasmarknaderna i Sverige. Nedan följer lite intressant fakta från året 2015:
 

 • Den största delen av en konsuments totala kostnad för el, 46 procent, bestod av skatt och moms. Kostnaden för elhandel och överföring i nätet utgjorde lika stora delar på 27 procent.
   
 • Det svenska elnätet bestod av 55 900 mil ledning. 36 700 mil är jordkabel och 19 200 mil är luftledning.
   
 • Vindkraftsproduktionen ökade med 43,5 procent.
   
 • Det fanns 162 elnätsföretag i Sverige.
   
 • Den totala användningen av el var ungefär 136 TWh 2015. Det är den näst lägsta elanvändningen under 2000-talet.


   
 • Den totala elproduktionen i Sverige uppgick till 158 TWh. Vattenkraften stod för 46 procent, kärnkraften för 34 procent, vindkraften för 10 procent och kraftvärmen stod för 9 procent.
   
 • 47 procent av de svenska hushållskunderna valde rörligt elpris vilket är en ökning med 6 procent. 31,4 procent av kunderna hade ett fastprisavtal med en bindningstid på antingen 1, 2 eller 3 år.
   
 • 14 procent av svenskarna har anvisat pris som är det pris du får om du inte gör ett aktivt val. Anvisat avtal är i genomsnitt 30 procent dyrare än ett vanligt avtal.
   
 • Under 2015 fanns 123 elhandlare och de tre största hade i slutet av året en samlad marknadsandel på 44 procent räknat på antalet kunder.
   
 • 10,2 procent av kunderna bytte elhandlare under 2015
   
 • Den totala elkostnaden för en kund med en årlig förbrukning om 20 000 kilowattimmar per år, med ett rörligt pris, uppgick under 2015 till cirka 22 000 kronor.
   
 • Prisskillnaden mellan högsta och lägsta pris mellan elhandlare (för avtalstypen rörligt pris) var i genomsnitt 63 procent för lägenhetskunder och 19 procent för villakunder.


Glöm inte bort att se över ditt elavtal, jämför här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se över balansen i sommar

2 minuters läsning

För många är ”spara” att undvika konsumtion. För andra är ”spara” samma sak som att hitta ”rätt fond” eller sänka fondavgifterna. Det är delvis rätt, med det enskilt viktigaste steget för att få sparpenga...

Föregående artikel