Det har aldrig varit så billigt att spara!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Det har aldrig varit så billigt att spara!

Riksgälden bestämde i förra veckan att fastställa statslåneräntan till 0,9 procent. Detta betyder att skatten på sparande i ISK och Kapitalförsäkring sänks från 0,63 till 0,27 procent nästa år.


Statslåneräntan ligger bland annat till grund för skattesatsen för Investeringssparkontot, Kapitalförsäkringen, studielån och tjänstebilar

Tanken med statslåneräntan är att den ska återspegla den långa upplåningsräntan för svenska staten. För ett år sedan låg statslåneräntan på 2,09 procent vilket betyder att den mer än har halverats på ett år.

Skatten på ISK och Kapitalförsäkring sänks med mer än hälften

Du betalar 30 procent i skatt på schablonintäkten på ditt ISK eller på din kapitalförsäkring. Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan dvs. 0,9 procent för nästa år. Skatten blir 0,27 procent år 2015. Skatten sänks således med 360 kronor per varje 100 000 kronor i sparande, från 630 till 270 kronor.

Räntan på studielån sänks också

Även räntan på studielån baseras på statslåneräntan. Och räntan på studielån sänks nu för sjätte året i rad. Den nya räntan kommer att ligga på en procent 2015 till skillnad från årets ränta på 1,2 procent. Det är den lägsta nivån på räntan hittills. Cirka 1,5 miljoner personer som har studielån berörs.

Även de med tjänstebil påverkas

Statslåneräntan är en av de saker som styr vad man får betala i förmånsvärde för sin tjänstebil. Den låga inflationen och statslåneräntan gör att det bli billigare att köra tjänstebil nu.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska man ha låg risk i sitt pensions-sparande?

2 minuters läsning

Nästan varannan tror att fondförsäkring har störst möjlighet att ge god avkastning Silentiums undersökning visar att vi inte väljer efter vår övertygelse. Trots att fler idag (i jämförelse med för två år sedan) tror at...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)