Detta säger experterna, Riksbanken, bankerna och svenskarna om bolåneräntan

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Detta säger experterna, Riksbanken, bankerna och svenskarna om bolåneräntan

Har vi nått botten? Är det dags att binda nu? Hur ska man tänka?


Bankerna säger: ”Bind räntan”
- Bankerna ser en fördel med bundna lån eftersom de kan planera bättre och får behålla dig som kund längre.

Historien säger: ”Rörlig ränta oftast bäst”
- Det är få tillfällen historiskt som man har tjänat på att ha bundna lån. Men vi har heller inte haft så här låg ränta tidigare.

Experterna säger: ”Räntan är på väg upp”
- Men som ni kanske har läst här i nyhetsbrevet tidigare – experterna är tyvärr inte bättre än andra att prognostisera framtiden. Men det mesta som går ner går också upp - så upp ska räntan, frågan är bara när?

Snitträntorna ”säger”: ”Rörligt fortfarande lågt men bundna räntor stiger.
- Snitträntorna signalerar att den rörliga räntan fortsätter att vara låg. Under året har snitträntorna sjunkit något. Däremot kan de bundna räntornas marginella ökning i december tyda på att bankerna tror på stigande räntor framöver.

Svenskarna säger: ”Räntan kommer stiga något i år
- Svenskarna liksom experterna verkar alltså tro på marginellt stigande räntor i år. Och gruppen brukar ha rätt…

Riksbanken säger: ”Räntan kommer att sakta börja höjas under första halvåret 2017”
- Men först när inflationen (KPIF) har stabiliserats runt 2 procent. Dessutom tyder Riksbankens prognos för reporäntan på att räntan kan sjunka ytterligare något innan den börjar höjas.

Vad gör du? Tar du försäkringen?

Som vanligt går det inte att ge något råd som gäller för alla. Och det går helt enkelt inte att veta om man kommer att tjäna på att binda sitt lån idag istället för att ha rörligt lån.

Att binda sina lån är lite som att ta en försäkring

De flesta av oss, förhoppningsvis, kommer under våra liv att ha betalat mer i försäkringspremier än vad vi har fått utbetalat av försäkringsbolaget. Men när något tråkigt händer är vi mycket tacksamma över att vi har en försäkring som hjälper oss just då vi behöver det.

Binder du ditt lån får du även här betala en premie till banken. I slutändan kanske du har betalat mer än om du hade haft ett rörligt lån. Samtidigt är du säker på att slippa betala mer än avtalat om räntorna kraftigt stiger.

Så den gamla regeln gäller!

Har du en ansträngd ekonomi och oroar dig för höjda räntor: Bind ditt lån eller delar av det. Väljer du istället rörlig ränta se till att spara och/eller amortera nu när räntan är låg. Vad du än väljer – förhandla med banken om räntan!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset stiger med 60 % – se upp för höjd elräkning i januari

2 minuters läsning

Samma pris för varje kWh som kommer från vägguttaget Oavsett om din el kommer ifrån kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solenergi eller fossila bränslen så kostar den lika mycket för dig. Däremot skiljer sig den rörliga kostnaden att produc...

Föregående artikel