Direktavkastning – för den långsiktiga aktieägaren

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Direktavkastning – för den långsiktiga aktieägaren

Direktavkastning kan vara ett viktigt och bra nyckeltal att titta på när du bedömer aktiers potential. Speciellt för dig som investerar långsiktigt på börsen.

Om direktavkastning


En aktie ger normalt sett avkastning på två sätt, antingen genom att kursen stiger eller genom att bolaget i fråga lämnar utdelning till dig som ägare. I denna artikel tittar vi på det senare.

För många långsiktiga aktieägare kan ett fokus på utdelningen vara ett bra sätt att få avkastning på sitt sparande. Som ägare slipper du då fundera i lika hög grad på när det är dags att köpa och sälja. Du äger aktien och en eller flera gånger per år dimper det ner en utdelning i din depå som kan användas till konsumtion eller till att köpa fler aktier.

Detta är alltså ett ”bekvämare” sätt att äga aktier på men även billigare, som motsats till en fond eller mer intensivt aktieägande så betalar du bara en enda avgift vid köptillfället. Inga årsavgifter eller frekventa köp- och säljavgifter alltså.

När man talar om aktieutdelningar brukar man nämna begreppet direktavkastning. Det är ett mått på hur stor utdelningen är i förhållande till aktiekursen eller lite förenklat uttryckt: Hur mycket ränta ger aktien?
 

Vi tar ett räkneexempel


Ett bolag lämnar i år en utdelning om 5 kronor per aktie. Aktiekursen är just nu 100 kronor på börsen. Direktavkastningen blir då 5/100 dvs 5 procent. På nätet och hos bankerna finns flera tjänster som hjälper dig sortera fram olika bolags direktavkastningar.

En direktavkastning på cirka 3-5 procent brukar anses vara god. Det innebär att 3-5 kronor per investerad hundralapp kommer tillbaka till dig årligen i form av utdelning. En bra ränta alltså. Det ska dock nämnas att verkligheten inte är riktigt så enkel.

Visst, är direktavkastningen 5 procent så är det den ”räntan” du får men nästa år sänker kanske bolaget utdelningen och din direktavkastning med den. Det är alltså viktigt att försöka hitta bolag som under många år gett en hög direkavkastning och gärna en stigande aktieutdelning med det. Då har bolaget visat att man har en uthållig lönsamhet och du som investerare kan med mindre risk kliva på tåget och ta del av bolagets framtida utveckling.

En annan viktig aspekt när man tittar på direktavkastning är att man inte får glömma bort kursrisken dvs risken att aktien sjunker i värde.

För dig som är en långsiktig aktieägare och kanske köper mer aktier än du säljer över tid spelar det mindre roll. Såklart vill ingen se sina aktier sjunka i värde men om din investeringsfilosofi är att ta del av den årliga utdelningen spelar dom dagliga kursrörelserna på börsen mindre roll. Det är inte en stigande aktiekurs du primärt tänker tjäna pengar på utan utdelningen. Dock ska man verkligen inte glömma bort kursrisken när man tittar på nyckeltalet direktavkastning.

Direktavkastning eller jakten på utdelningar är själva urformen av aktieägande. Förr var detta sätt att placera på mycket vanligt men i över tid har det lite grand kommit i skymundan. Jakten på dom stora kursvinnarna lockar många investerare i högre grad än ett långsiktigt gnetande med utdelningar men för många svenskar skulle detta vara en lönsam placeringsstrategi!

En ”kändis” i börssammanhang är den amerikanske multimiljardären Warren Buffet som ofta predikar denna form av investering.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så här går en aktieutdelning till

1 minuts läsning

Så här går en aktieutdelning till Vi är mitt uppe i rapportsäsongen där de flesta börsbolagen ska redovisa fjolårets resultat. Det är också i samband med dessa bokslutsrapporter som eventuella aktieutdelningar normalt föreslås....

Föregående artikel
Så hittar du anskaffningsvärdet på dina aktier
1 minuts läsning