Drygt 2000 dollarmiljardärer i världen just nu!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Drygt 2000 dollarmiljardärer i världen just nu!

Enligt en nyligen publicerad lista från Forbes finns det sammanlagt 2043 dollarmiljardärer i världen. Rikaste svensk är enligt Forbes Stefan Persson på plats 43.


Bill Gates är rikast i världen. För fjärde året i rad hamnar han på plats ett. Hans förmögenhet har ökat från 75 till 86 miljarder dollar det senaste året. På andra plats hamnar Warren Buffet med 75,6 miljarder dollar.

Världens rikaste kvinna är Liliane Bettencourt, arvtagerska till skönhetsimperiet L´Orèal. Världens yngsta dollarmiljardär är norska 19-åringen Alexandra Andresen. Hon liksom hennes syster äger 42 procent var av familjeimperiet Ferd.

Rikaste svensk, Stefan Persson, hamnar på plats 43 med en förmögenhet på 19,6 miljarder dollar följt av Hans Rausing på plats 96 med 12,5 miljarder dollar. Veckans affärer räknar dock Ingvar Kamprad som rikast svensk som ensam ägare till IKEA med en förmögenhet på 655 miljarder kronor, trots fiffiga upplägget med ägarstiftelser.

Tillsammans har miljardärerna en förmögenhet på 7,67 biljoner dollar eller nästan 68 biljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som Storbritanniens BNP.  De 8 rikaste männen i värden äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning enligt en ny rapport av hjälporganisationen Oxfam. Dessa 8 personer äger tillsammans 426 miljarder dollar. Att jämföras med den fattigaste hälften av befolkningen, 3,6 miljarder människor, som tillsammans äger 409 miljarder dollar.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanksbesked: Så blir boräntan om 3 år

2 minuters läsning

I vårbudgeten framgick det att regeringen räknar med att Riksbankens reporänta kommer att stiga i ”långsam” takt och att kronans växelkurs förväntas förstärkas ”långsamt” framöver i takt med att konjunkturen st&au...

Föregående artikel