Du får sämre avkastning på dyra fonder!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
Du får sämre avkastning på dyra fonder!

Billigare fonder levererar bättre avkastning än dyra visar undersökningar från tidningarna Aktiespararna och Affärsvärlden.

I förra nyhetsbrevet skrev vi om vikten av att se över sina avgifter när man pensionssparar (till artikeln). Vi skrev också om att hög avkastning är viktigt att ta hänsyn till när vi väljer vem eller vilka som ska förvalta vår pension. Studier visar dock att även om fonder med höga avgifter ibland avkastar bättre än fonder med låga avgifter så tar avgifterna ut den eventuellt bättre avkastningen, vilket resulterar i sämre pension i slutändan.

För att se om detta är sant tar vi hjälp av en jämförelse som tidningen aktiespararen har gjort. De jämförde de dyraste och billigaste Sverigefonderna just nu och jämförde avkastning de senaste tre åren.

Resultatet: Det fanns ingen positiv korrelation mellan fondavgiften och avkastning.Genomsnittlig avkastning på tre år för de 10 Sverigefonder med högst avgift i jämförelsen låg på 79,5 procent. För de 10 Sverigefonder med lägst avgift låg den genomsnittliga avkastningen på 91,2 procent.

De tre fonder som levererade bäst avkastning i undersökningen var ifrån gruppen med högst avgifter och gav en avkastning på 106 procent, 98 procent och 100 procent på tre år. Samtidigt levererade gruppen med hög avgift även det tre sämst avkastande fonderna med en avkastning på 26 procent, 62 procent och 69 procent på tre år.


Även Affärsvärldens undersökning fann att de billigaste fonderna levererade bäst avkastning

Affärsvärlden gjorde nyligen en liknande undersökning där de jämförde 47 svenska småbolagsfonder och 81 Sverigefonder. Resultatet var även här tydligt: det fanns ingen positiv korrelation mellan fondavgift och avkastning. Tvärtom; både på ett och fem års sikt avkastade den billigaste hälften av fonderna i undersökningen något mer än snittet både för Sverige- och småbolagsfonderna.


Läs mer om pension och jämför

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

800 % ränta på ditt lån?

2 minuters läsning

  När du behöver nya vitvaror, en ny tv, nya möbler eller kanske en ny bil finns det olika sätt att gå till väga om medel saknas på kontot. Bäst är förstås att spara ihop pengarna först men ibland behöver vi låna pe...

Föregående artikel