E-krona: Riksbanken vill nu testa tekniken

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
E-krona: Riksbanken vill nu testa tekniken

Som första centralbank i världen överväger Riksbanken att ge ut en digital valuta - en e-krona. I deras senaste rapport konstaterar de att de nu behöver börja testa tekniska lösningar.


Riksbanken har i uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende vilket kan bli svårare om kontanter inte längre används som betalningsmedel i framtiden. I och med detta behöver Riksbanken fundera över vilken roll banken bör ha i en allt mer digital värld, skriver Riksbanken. Under våren 2017 startades därför ett projekt som undersöker möjligheten att ge ut en digital centralbankspeng - en e-krona. Projektet arbetar med att utforma och testa olika tekniska lösningar för en e-krona, ta fram förslag på lagändringar som behövs för att tydliggöra Riksbankens mandat och en e-kronas legala ställning och att utreda de ekonomiska aspekterna av en e-krona.

"Nästa steg i riksbankens arbete med e-kronan bör vara att bygga en e-krona för att på så sätt lära mer och pröva vilka tekniska lösningar som är användbara och möjliga att förverkliga", säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken, i en kommentar.

Vad är en e-krona?

E-krona är Riksbankens projektnamn på en föreslagen digital centralbanksvaluta. Valutan ska ges ut som ett av staten garanterat elektroniskt komplement till kontanter. Införandet av e-krona skulle innebära att Riksbanken introducerar tjänster gentemot allmänheten vilket tidigare ej varit fallet. Det skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant till pengarnas värde.

Frågan om att introducera en statlig digital krona är en fråga som kommer att beröra hela samhället. Inga beslut är fattade om att ge ut en e-krona eller inte och en fortsatt dialog med allmänheten, aktörer på betalningsmarknaden och andra myndigheter är viktig. Beslut huruvida Riksbanken kommer att ge ut den digitala valutan (e-kronan) väntas i slutet på nästa år (2019).

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Får du ersättning från hemförsäkringen vid ett benbrott?

2 minuters läsning

En olycksfallsförsäkring kan ge ersättning för bestående besvär (medicinsk invaliditet), sveda och värk, ersättning för vård/sjukhusvistelse, ersättning för ärr, ersättning vid dödsfall, behandling, medicin och resor o...

Föregående artikel