E-krona: Riksbanken vill nu testa tekniken

E-krona: Riksbanken vill nu testa tekniken

Privatekonomi Som första centralbank i världen överväger Riksbanken att ge ut en digital valuta - en e-krona. I deras senaste rapport konstaterar de att de nu behöver börja testa tekniska lösningar.


Riksbanken har i uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende vilket kan bli svårare om kontanter inte längre används som betalningsmedel i framtiden. I och med detta behöver Riksbanken fundera över vilken roll banken bör ha i en allt mer digital värld, skriver Riksbanken. Under våren 2017 startades därför ett projekt som undersöker möjligheten att ge ut en digital centralbankspeng - en e-krona. Projektet arbetar med att utforma och testa olika tekniska lösningar för en e-krona, ta fram förslag på lagändringar som behövs för att tydliggöra Riksbankens mandat och en e-kronas legala ställning och att utreda de ekonomiska aspekterna av en e-krona.

"Nästa steg i riksbankens arbete med e-kronan bör vara att bygga en e-krona för att på så sätt lära mer och pröva vilka tekniska lösningar som är användbara och möjliga att förverkliga", säger Eva Julin, projektledare för e-kronan på Riksbanken, i en kommentar.

Vad är en e-krona?

E-krona är Riksbankens projektnamn på en föreslagen digital centralbanksvaluta. Valutan ska ges ut som ett av staten garanterat elektroniskt komplement till kontanter. Införandet av e-krona skulle innebära att Riksbanken introducerar tjänster gentemot allmänheten vilket tidigare ej varit fallet. Det skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant till pengarnas värde.

Frågan om att introducera en statlig digital krona är en fråga som kommer att beröra hela samhället. Inga beslut är fattade om att ge ut en e-krona eller inte och en fortsatt dialog med allmänheten, aktörer på betalningsmarknaden och andra myndigheter är viktig. Beslut huruvida Riksbanken kommer att ge ut den digitala valutan (e-kronan) väntas i slutet på nästa år (2019).


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Jämförs just nu av andra! Compricer

Fast pris, bor i villa, 13000 kWh/år

Lägst årskostnad 8 161 kr
Högst årskostnad 10 408 kr
Att spara 2 247 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Nya public service-avgiften: så mycket får du betala

2018-11-14

Nyhet

Privatekonomi Den nuvarande radio- och tv-avgiften ska ersättas av en ny avgift/skatt. Den ska betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst, vare sig de har TV eller inte. Max 1 300 kronor per person och år - men har man unga vuxna hemma som arbetar kan det bli dyrare än idag.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin