Ekonomiska indikatorer – vart är konjunkturen på väg?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Ekonomiska indikatorer – vart är konjunkturen på väg?

Är serveringspersonalen ovanligt attraktiva för tillfället? Är det fullt på alligatorfarmarna? Är det få som skiljer sig? Byggs det skyskrapor? Då är vi i en lågkonjunktur…


… i alla fall om du tror på följande 7 indikatorer för att prognostisera ekonomin:

1. Vackrare Serveringspersonal-indikatorn
Ju närmare vi är det ekonomiska fallet desto vackrare serveringspersonal. Under goda tider kan fysiskt attraktiva människor utnyttja sitt utseende och få bättre betalda jobb.

2. Biobesöksindikatorn
Vi går mer på bio i dåliga tider - kanske för att glömma förluster och verkligheten för en stund. Ett av de bästa åren för USA:s biografer var under 2009 års recession.

3. Alligator-index
Antalet alligatorer på krokodilfarmarna växer i dåliga tider eftersom efterfrågan på handväskor i alligatorskinn minskar.

4. Skilsmässoindex
Pengar är ofta en avgörande faktor vid en skilsmässa. Studier visar att färre par skiljer sig under en recession.

5. Skyskrapeindex
Det ska finnas ett samband mellan byggnationen av höga skyskrapor och dåliga ekonomiska tider. Empire State Building och Chrystler Building sammanföll med depressionen 1929. Burj Khalifa sammanföll med finanskrisen 2008.

6. Höga klackar-index
Enligt konsumentexperten Trevor Davis på IBM Global Business Services så tenderar klackarna att bli lägre i bättre tider.

7. Cykelolyckor-indikatorn
Siffror från det brittiska trafiksäkerhetsverket visar på att när tiderna är hårda ökar antalet cykelolyckor, troligtvis pga. att det är fler som cyklar.


I tidigare nyhetsbrev har ni kunnat läsa om 7 annorlunda indikationer, Big Mac-index och hur kalsonger kan förutspå framtiden.


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”Ekonomisk lycka”. Här är vägen dit!

2 minuters läsning

 Svenska Dagbladet refererar till Businessinsider.com som har sammanställt hur vissa grupper i samhället lever som ekonomiskt oberoende även om de har en liten lön. Ekonomisk lycka = Upplevt oberoende Begreppet ”ekonomisk lycka” innebär att en medel...

Föregående artikel