Elbolagen klarade testet

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El /
1 minuts läsning
Elbolagen klarade testet

Energimarknads-inspektionen har granskat sex elhandlare för att se om deras ursprungsmärkning av el är korrekt. Och glädjande nog är det så!


Elhandlare ska visa kunden på sina fakturor hur den el som elhandlaren sålt är producerad

Sedan den 1 juli 2013 måste alla bolag visa om deras el kommer från kärnkraft, förnybar energi eller fossila energikällor. Elhandlarna ska också visa miljöpåverkan av den el de sålt i form av koldioxidutsläpp och kärnavfall.

Ett elektroniskt certifikat visare hur elen är producerad

Elhandlarna köper så kallade ursprungsgarantier, ett elektroniskt certifikat, för varje producerad megawattimme. Detta för att kunna garantera ursprunget av elen.

Samtliga fick godkänt!

Energimarknadsinspektionen inledde en tillsyn av 6 elhandelsbolag i november 2013 och konstaterar nu glädjande att samtliga har korrekt ursprungsmärkning. De elhandlare som omfattades var: Dalakraft AB, Mälarenergi AB, Telge Energi AB, Skellefteå Kraft AB, Telinet Energi AB och Alingsås Energi AB.

Läs mer om miljövänlig el här

Bäst pris på el (för en villa i elområde 3) erbjuder idag (13/3):

  1. Sveriges Energi
  2. Göta Energi
  3. Jämtkraft
  4. Boo Energi
  5. Borås Elhandel
  6. Fortum
  7. Skellefteå Kraft
  8. Anova energi
  9. E-on
  10. Karlstadsenergi

 

Jämför här för att se om ditt nuvarande elbolag ger dig ett bra pris, och vilket pris du får om du byter avtal. Ring oss om du vill ha hjälp att jämföra och/eller byta avtal: 08-5000 2000

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Stigande bopriser, en reporänta på 0,88 % och låga bostadsräntor

1 minuts läsning

En reporänta på 0,88 % Hushållen tror att reporäntan kommer ligga 13 punkter över dagens reporänta på 0,75 procent om ett år. Endast fyra procent av de som har rörlig ränta på sina lån svarar att de har för avsikt att bi...

Föregående artikel