Elmarknaden just nu – Prognos för elpriset

Fjolåret gav rekordlåga elpriser. Men knappt hade vi hunnit in på 2021 innan priserna sköt i höjden igen. Men hur ser elpriserna ut framöver? Här har vi samlat fem olika aktörer på marknaden och deras prognoser för den närmaste tiden.
År 2020 gick till historien med rekordlåga elpriser. Men innan vi hunnit ställa ned champagneglasen vid nyår hade priserna rusat till den högsta nivån sedan 2016. Vi har samlat fem olika aktörer på elmarknaden och vad de tror om priserna framöver.
Konsumenternas Energimarknadsbyrå
Konsumenternas Energimarknadsbyrå skriver:
För de två nordligaste elområdena, det vill säga elområde 1 och 2, så steg månadsmedelpriset i april med drygt ett öre per kWh i jämförelse med mars. I elområde 1 stannade månadsmedelpriset på 26,9 öre per kWh och i elområde 2 på 26,8 öre per kWh.
I elområde 3 och 4 sjönk istället månadsmedelpriset några ören per kWh, vilket innebar att priset stannade på 33,7 öre per kWh i elområde 3 och 43,2 öre per kWh i elområde 4.
Prisprognoserna indikerar enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå att elpriserna kommer stiga på kort sikt för att sedan falla tillbaka igen.
E.ON
Inledningen av 2021 bjöd på kallt, torrt och stundtals vindfattigt väder med stigande elpriser. Under mars och april har priserna fallit tillbaka något. Prisutvecklingen framöver kommer enligt E.ON att vara starkt kopplat till temperatur, nederbördsmängd, vind samt tillgången på vattenkraft.
Vårfloden ser ut att bli något mindre i år än tidigare år vilket enligt elbolaget gör det svårt att i nuläget uppskatta hur stor dess påverkan får på spotpriset under våren och försommaren.
E.ONs bedömning är att ”rörliga elpriser kommer falla tillbaka ytterligare när vi går mot varmare väder. Kraftiga förändringar i väderbilden (temperatur, vind, nederbörd) kan dock få priserna att röra sig ganska kraftigt i det korta perspektivet. För fastprisavtalen förväntar vi oss i närtid något mindre rörelser än för det rörliga priset.”
Vattenfall
April månads blåst har påverkat vindkraften positivt men den torra väderleken gör att vårfloden antas vara svagare och starta senare. Enligt Vattenfall påverkar det elpriset i maj som ”just nu ser ut att vara högre än ifjol.”
– Allteftersom vi närmar oss sommaren kommer efterfrågan på el att succesivt sjunka och då antas även elpriset följa med nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning i ett pressmeddelande.
Skellefteå Kraft
Även Skellefteå Kraft nämner de låga temperaturerna som försenat vårfloden. Mindre blåst i maj än vanligt samt att kärnreaktorn Forsmark 2 har stängt för underhåll bidrar till höga spotpriser i Sverige under början av månaden enligt elbolaget.
Framöver ser temperatur, nederbörd och vindkraftsproduktionen ut att stiga mot mer normala nivåer för årstiden. Mot bakgrund av detta väntar sig bolaget att ”Spotpriset väntas sjunka något från mitten av maj i områdena SE1 och SE2, medan priserna i södra halvan av landet hålls uppe av den lägre kärnkraftsproduktionen. Jämfört med april väntas spotpriset dock bli högre i maj i hela landet.”
Bixia
Elhandelsbolaget Bixia skriver:
Marginalkostnaden och nuvarande prisbild gör att vår huvudrekommendation just nu är främst längre bindningstider. Priset för det kommande året har klättrat upp till vad vi anser en normal nivå medan priset längre fram är billigt. Mycket händer på elmarknaden, mer vindkraft kommer till, ledningar byggs ut och kärnkraft avvecklas vilket innebär större svängningar i elpriset från nu och framåt. Därför rekommenderar vi att binda ditt avtal på 3 eller 5 år.
Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen
Läst klart? Dags att jämföra elavtal!
Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!