Elnätsbolagen har höjt avgifterna. Ett bolag har höjt 31,7 %.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Elnätsbolagen har höjt avgifterna. Ett bolag har höjt 31,7 %.

Du kan välja vilket elhandelsbolag du vill köpa el av. Men du kan inte välja vilket elnätsbolag du vill ska leverera elen – det gör det elnätsbolag som äger elnätet där du bor. Och nu höjs avgifterna för elnäten igen.


I medeltal har elnätsavgifterna höjts med sex procent i år vilket är den kraftigaste ökningen under de senaste fem åren enligt Nils Holgersson-undersökningen. Statliga Vattenfall har i år, i snitt, höjt sina avgifter med dryga 15 procent. Anledningen sägs vara att de ser ett behov av att höja investeringstakten i näten, delvis på grund av bristande leveranskvalitet på många ställen.

Värst drabbade i år är elabonnenterna i trakten av Falköping i Västergötland där Falbygdens Energi Nät AB har höjt priset med 31,7 procent.Konsumenterna i Alvesta kan dock glädjas åt att de får avgiften sänkt i år med 13,4 procent. Andra elleverantörer som har sänkt elnätsavgifterna i år är: Kungälv Energi, Linde Energi i Lindesberg, Vetlanda Elnät, Sölvesborgs Energi & Vatten och Övertorneå Energi.

Elnätsbolagen har ett så kallat naturligt monopol, det vill säga det finns ingen ekonomi för en annan aktör att ta sig in på marknaden. Villaägarna skrev en debattartikel för några veckor sedan då de visade på stora skillnader i elnätsavgifter. De ifrågasatte att de mindre, kommunala, men också privatägda nätföretagen ofta ligger klart lägre i pris än Vattenfall, Eon och Ellevio (f.d. Fortum). De menar att skillnaderna i pris borde baseras på fysiska förutsättningarna, där glesbygd med långa avstånd driver upp kostnaderna, men att det inte är där de stora skillnaderna finns.

Man kan undra hur Energimarknadsinspektionen, som har i uppgift att reglera prissättningen av elnäten, särskild beakta konsumentintresset och ge förutsättningar för nätägarna att få en rimlig avkastning, ser på ovan?

I brist på elnätsalternativ, jämför och se till att du får bäst pris på din el.

Jämför ditt elavtal här >

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket kostar vår mat

1 minuts läsning

Hur stor del av vår disponibla inkomst som vi spenderar på mat skiljer sig från person till person. Den allmänna tendensen är dock att vi idag spenderar mer på mat än vad vi gjort tidigare. Mat har blivit trendigt. Vi äter ute mer än tidigare och...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)