Elpriserna stiger

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Elpriserna stiger

Minusgrader, en kärnkraftsreaktor stängd och lite vind gör att elpriserna stiger.

Vi har den senaste tiden haft låga elpriser vilket nu verkar vara ett minne blott. Elpriset har stigit rejält i takt med att vintern kom på riktigt till hela landet. Förra året hade vi låga elpriser (spotpriser) under vintern på runt 10-20 öre/kWh. Igår (tisdag 19/1) låg elpriset på mellan 45 och 46 öre/kWh. I förra veckan låg elpriset på 77 öre/kWh före skatter.

Skillnader i olika delar i landet

Under förra året varierade elpriserna stort beroende på elprisområde. Elpriset var betydligt billigare i norra Sverige än i södra Sverige. Anledningen var den begränsade överföringskapaciteten. Just nu (19/1 2021) ligger spotpriserna på relativt lika nivåer i landet.

  • SE1 (Luleå): 45,03 öre/kWh
  • SE2 (Sundsvall): 45,03 öre/kWh
  • SE3 (Stockholm): 46,03 öre/kWh
  • SE4 (Malmö): 46,03 öre/kWh

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia, så kommer prisnivån på elen resten av året påverkas av hur mycket snö som kommer. Nivån på vattenmagasinen är nämligen avgörande för elpriset. Även den stängda kärnkraftsreaktorn, Ringhals 1, spelar in när det är kallt och blåser mindre. 

Just nu kostar ett rörlig avtal i elområde 3, med en förbrukning på 15 000 kWh, mellan 413 kr/mån och 744 kr/mån i vår jämförelse. En skillnad på 3 972 kronor om året (4 956 kr - 8 928 kr) beroende på vilket avtal du väljer.

Kan du spara något genom att byta elavtal? Jämför (och byt om du kan spara pengar) här nedan.

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad kan vi göra avdrag för när vi jobbar hemma?

2 minuters läsning

Så vad är det som gäller om du behöver köpa en ny kontorsstol hem, behöver träningsutrustning och kanske börjar tycka att kaffekassan sinar? Får vi göra avdrag för dessa utgifter? Detta gäller enligt skatteverket: Träning...

Föregående artikel