Elpriset ökade med 60 procent över helgen. Spara el och pengar genom smartare julbelysning!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Elpriset ökade med 60 procent över helgen. Spara el och pengar genom smartare julbelysning!

Kylan är här och med den högre elpriser. Genom att se över ditt elavtal kan du minska julens elräkning. Men visste du att det även finns pengar att spara genom att byta till smartare lampor i julens alla ljusdekorationer?


I måndags (3 december) kostade elen cirka 57 öre per kilowattimme (kWh) på den nordiska elbörsen vilket är 60 procent mer än i fredags (30 november) då priset låg på cirka 30 öre per kWh. Priset har svängt tillbaka något och ligger idag (torsdag 6 december) på cirka 45 öre per kWh. Den senaste tidens kyla kommer, om den håller i sig, att göra elräkningen dyrare än en genomsnittlig decembermånad.

Spara 87 procent av elen genom att byta ut fem ljusdekorationer till LED

Energimyndighetens julljustest visar att det finns mycket att spara genom att byta ut gammal teknik till ny mer energieffektiv teknik (LED) på dina ljusstakar, julgransbelysning, adventsstjärnor och andra juldekorationer.

Julgransbelysningen ger störst besparingsmöjlighet

Den ljusdekoration som drar mest el är julgransbelysning med glödlampor. Om en miljon hushåll skulle byta sin dygnetrunttända julgransbelysning till LED-belysning skulle energianvändningen minska från 29 miljoner kWh till 5 miljoner kWh på en månad – en minskning med 80 procent. Med dagens lägsta rörliga elpris på 74,58 öre per kWh skulle det betyda en gemensam besparing på nästan 18 miljoner kronor under december. Bra för både miljön och plånboken!

Sparar timer mycket el?

Energimyndigheten har också undersökt hur mycket el en timer kan spara.  Enligt testledaren Sherwan Fatah på Energimyndigheten lönar sig en timer definitivt om du har julgransbelysning med glödlampor. Lönsamheten med en timer är däremot mindre självklar om du redan har satsat på LED-belysning, eftersom även en timer använder el. Däremot lönar det sig alltid att släcka manuellt, säger Sherwan Fatah.

Sist men inte minst: Glöm inte att släcka alla levande ljus i jul!

Här jämför du elpriser >>

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Räntetak – trygghet och flexibilitet med både fast och rörlig ränta

1 minuts läsning

Sänks reporäntan igen den 18 december? Den 18 december får vi veta vad som händer med reporäntan. Många tror att Riksbanken kommer att sänka räntan än en gång från 1,25 procent till 1 procent. Vid senaste reporäntebeslutet 31 ok...

Föregående artikel