Elpriset stiger – högsta på 17 veckor!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Elpriset stiger – högsta på 17 veckor!

Hur ska man tänka? Binda eller inte? Jämföra bland tusen avtal?


Förra sommaren var elpriserna rekordlåga. Det så kallade spotpriset, det rörliga elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool, var nere på låga 8,50 öre/kWh i juli 2015. Några år tidigare, i juli 2009, hade vi ett spotpris på 36,72 öre/kWh.

Just nu (31/5) ligger spotpriset på 25,60 i alla fyra el-områden i Sverige. Och vi kommer troligtvis inte att få se förra sommarens låga elpris denna sommar vilket till stor det förklaras av vädret. Markvattnet är lägre än normalt och det nederbördsfattiga vädret påverkar elpriset negativt.

Så hur ska man tänka?
Priset på el beror på många olika saker och är inte alltid lätt att förutse. Har du en ansträngd ekonomi och gör av med mycket el kan ett bundet avtal ge dig en god nattsömn. Väljer du rörligt se till att du jämför och väljer det elbolag som ger dig bäst och billigast avtal. För det skiljer mycket mellan bolagen.Ungefär 40 procent av svenskarna har ett bundet elavtal
. Gör du av med 20 000 kWh/år blir kostnaden drygt 14 856 kronor om du binder ditt elpris på tre år idag med bolaget som erbjuder lägst pris. Det är 844 kronor mindre än du betalar om du band förra sommaren.

För ett rörligt avtal betalar du idag drygt 12 000 kronor per år om du har ett av de billigaste avtalen och över 15 000 om du har ett av de dyraste. Det skiljer alltså drygt 3 000 kronor per år mellan det billigaste och det dyraste avtalet.

Det enda du behöver för att spara pengar på din el är 10 minuter och din el-faktura. Då kan du jämföra över 1 000 elavtal och/eller kostnadsfritt få hjälp per telefon att byta till det elavtal som blir billigast och bäst för dig.

Det kanske inte är i hängmattan som du som mest funderar på vilket elavtal du ska välja… men med en liten ansträngning kan du sänka dina elkostnader och få ett schysst tillskott till nästa års semester!

*Uträkningarna är baserade på en villa i el-område 3 med en förbrukning på 20 000 kWh/år

Har du inte jämfört ditt elavtal? Jämför här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Idag börjar amorteringskravet att gälla!

2 minuters läsning

Ja det är en fråga många ställer sig idag. Kanske sitter du med ett lån på 70 procent av din bostads värde idag, amorterar inget eller någon tusenlapp i månaden och sparar lite i fonder eller på annat sätt. Men så flyttar du &n...

Föregående artikel