Elpriset stiger med 60 % – se upp för höjd elräkning i januari

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Elpriset stiger med 60 % – se upp för höjd elräkning i januari

För oss konsumenter kostar varje kilowattimme lika mycket, oavsett energikälla, och vi använder mycket el i Sverige. Vi ligger på plats fyra i världen när det gäller elanvändning per capita.


Samma pris för varje kWh som kommer från vägguttaget

Oavsett om din el kommer ifrån kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solenergi eller fossila bränslen så kostar den lika mycket för dig. Däremot skiljer sig den rörliga kostnaden att producera elen mellan olika produktionssätt och priset på elbörsen påverkas därför (så sätts elpriset). 2014 såg fördelningen av elproduktion i Sverige ut såhär:

  • Kärnkraft 41 %
  • Vattenkraft 43 %
  • Kraftvärme (från värmeverken) 9 %
  • Vindkraft 8 %
  • Solenergi 0,06 %

(Källa: Svensk Energi, Elåret 2015, notera att procenttalen på grund av avrundning summerar till över 100%)

 

Sverige på plats fyra i världen

På grund av vårt kalla klimat och en elintensiv basindustri använder vi mycket el i Sverige, cirka 16 000 kWh el per person och år vilket gör att vi hamnar på plats fyra i världen när det gäller elanvändning per capita.Elpriset stiger när elbehovet ökar och när utbudet minskar

El är en färskvara och är dyr att lagra. Därför blir elen dyrare för oss när elbehovet ökar eller när t.ex. vattenreserverna sjunker och elproduktionen minskar. Då får vi antingen producera el med dyrare produktionsanläggningar eller importera el. Själva elen utgör endast 34 procent av elpriset. Den fasta avgiften för att använda elnätet utgör 24 procent och 42 procent är energiskatt, moms och andra avgifter. Idag finns det omkring 130 elhandelsbolag i Sverige och priserna sätts genom elbörsen Nord Pool som samordnar all elhandel i Skandinavien.

Elpriset har ökat 60 procent sedan december - dyrare elräkning i januari

Det är framförallt kunder med rörligt elavtal som kommer att få en högre elräkning i januari. Och fortsätter kylan kommer vi att få se högre elpriser ett tag framöver. Även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll för priset på el. Vatten finns det gott om just nu men Vattenfalls varning om att behöva stänga ytterligare reaktorer tidigare än planerat kan påverka elpriset.

Det rörliga elpriset ligger idag på mellan 58 och 83 öre/kWh beroende på vilket elhandelsbolag du har valt (elområde 3). Priset för 1-års bundet avtal ligger just nu på mellan 63 och 84 öre/kWh.


Jämför ditt elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Börsen kommer att gå upp eller ner i år…

3 minuters läsning

#Börsgissningen2015 Erik Lidén, som driver fondbolaget insiderfonder, har de senaste tre åren bett sina läsare att gissa hur börsen kommer att gå nästkommande år. I början på 2015 gissade läsarna att börsen skulle sluta p&arin...

Föregående artikel