Elpriset stiger med 60 % – se upp för höjd elräkning i januari

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
2 minuters läsning
Elpriset stiger med 60 % – se upp för höjd elräkning i januari

För oss konsumenter kostar varje kilowattimme lika mycket, oavsett energikälla, och vi använder mycket el i Sverige. Vi ligger på plats fyra i världen när det gäller elanvändning per capita.


Samma pris för varje kWh som kommer från vägguttaget

Oavsett om din el kommer ifrån kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solenergi eller fossila bränslen så kostar den lika mycket för dig. Däremot skiljer sig den rörliga kostnaden att producera elen mellan olika produktionssätt och priset på elbörsen påverkas därför (så sätts elpriset). 2014 såg fördelningen av elproduktion i Sverige ut såhär:

  • Kärnkraft 41 %
  • Vattenkraft 43 %
  • Kraftvärme (från värmeverken) 9 %
  • Vindkraft 8 %
  • Solenergi 0,06 %

(Källa: Svensk Energi, Elåret 2015, notera att procenttalen på grund av avrundning summerar till över 100%)

 

Sverige på plats fyra i världen

På grund av vårt kalla klimat och en elintensiv basindustri använder vi mycket el i Sverige, cirka 16 000 kWh el per person och år vilket gör att vi hamnar på plats fyra i världen när det gäller elanvändning per capita.Elpriset stiger när elbehovet ökar och när utbudet minskar

El är en färskvara och är dyr att lagra. Därför blir elen dyrare för oss när elbehovet ökar eller när t.ex. vattenreserverna sjunker och elproduktionen minskar. Då får vi antingen producera el med dyrare produktionsanläggningar eller importera el. Själva elen utgör endast 34 procent av elpriset. Den fasta avgiften för att använda elnätet utgör 24 procent och 42 procent är energiskatt, moms och andra avgifter. Idag finns det omkring 130 elhandelsbolag i Sverige och priserna sätts genom elbörsen Nord Pool som samordnar all elhandel i Skandinavien.

Elpriset har ökat 60 procent sedan december - dyrare elräkning i januari

Det är framförallt kunder med rörligt elavtal som kommer att få en högre elräkning i januari. Och fortsätter kylan kommer vi att få se högre elpriser ett tag framöver. Även tillgången på vatten och kärnkraft spelar roll för priset på el. Vatten finns det gott om just nu men Vattenfalls varning om att behöva stänga ytterligare reaktorer tidigare än planerat kan påverka elpriset.

Det rörliga elpriset ligger idag på mellan 58 och 83 öre/kWh beroende på vilket elhandelsbolag du har valt (elområde 3). Priset för 1-års bundet avtal ligger just nu på mellan 63 och 84 öre/kWh.


Jämför ditt elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

När har man sparat klart?

3 minuters läsning

En mycket bra fråga tycker jag. Vi blir hela tiden matad med information om att vi borde spara, till det ena och det andra, och genom det ena eller andra sparsättet. Men när räcker det? Och hur gör man?   Jag tycker det är viktigt att spara med mål....

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)