Elpriset största oron

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Elpriset största oron

Vad oroar vi oss mest för när det kommer till vår privatekonomi i dessa tider av turbulent börs, länder med skyhöga skulder, sänkta kreditvärderingar, ostabila banker och stigande arbetslöshet?


En undersökning utförd av SIFO på uppdrag av Eon under slutet av förra året visar att 33 procent av svenskarna oroar sig för elpriset. Det är mer än både vår oro för arbetslöshet (28 %), bolåneräntor (24 %) och börsfall (24 %). Mest oroar sig de som bor i villa vilket är lättförståeligt eftersom de ofta påverkas mer av höjda elpriser än de som bor i lägenhet. 

 

Svenskarna vill få bättre koll på sin elförbrukning

Undersökningen visar också att svenskarna överlag vill få bättre kontroll på sin elförbrukning där mer än en fjärdedel anser sig ha dålig koll. Bland de yngre, 15-29 år, svarar 45 procent att de har dålig kontroll på sin elförbrukning och det är också i denna åldersgrupp som flest svarar att de skulle vilja lära sig mer om el och elförbrukning. I åldersspannet 65 år och äldre svarar 82 procent att de har bra koll på sin elförbrukning.

 

Män vill spara pengar och kvinnor miljön.

En majoritet i undersökningen (64 %) anser att de lätt eller ganska lätt skulle kunna spara el men anledningen till varför man skulle göra detta skiljer sig mellan könen. Att spara pengar är viktigast för män medan kvinnor vill spara el för miljöns skull. Undersökningen visar också att ju äldre vi är desto mindre oroar vi oss om hur miljön påverkas av vår elkonsumtion. Detta gäller för både kvinnor och män.

 

Geografiska skillnader från studien: 

    • Göteborgare anser sig ha sämst koll på sin elförbrukning

 

    • Stockholmare är mest intresserade av att få bättre koll på sin elförbrukning medan norrlänningar har minst intresse.

 

    • Personer i Sydsverige oroar sig mest för sin miljöpåverkan medan norrlänningar oroar sig minst.

 

  • Ungefär hälften av de tillfrågade svarade att handfasta tips skulle underlätta att spara el. Här finns blandade energibesparingstips.

 

Oron över elpriset har ökat senaste året

Vår oro för elpriset är inget nytt men är något som har ökat det senaste året. En undersökning om vår privatekonomi, som gjordes för drygt ett år sedan på uppdrag av Fastighetsbyrån, visade att oron för elpriset kom först på andra plats; efter oron över att bli av med jobbet. 17 procent svarade att de oroade sig för ökade elpriser.

    • Minus 52,6 grader är den lägsta uppmätta temperaturen i Sverige. Året var 1966 och platsen Vuoggatjålme i Lappland.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)