En lägenhet i Munkedals kommun kostade 11 000 kr mer att driva jämfört med en lägenhet i Luleå.

El / Elpriser /
2 minuters läsning
En lägenhet i Munkedals kommun kostade 11 000 kr mer att driva jämfört med en lägenhet i Luleå.

Hushållens driftskostnader ökar. Det visar en färsk rapport som tittat på kostnaderna under 2018 för avfall, VA, el och fjärrvärme runtom i landet. Det är främst stigande elpriser som gör att våra driftskostnader ökar.

Nils Holgersson-rapporten

Den som kan sin Selma Lagerlöf minns kanske Nils Holgersson. Pojken som blev förvandlad till en liten pyssling för att ha varit elak mot gårdens djur och i tumultet hamnar på gåsen Mårtens rygg när denne vill slå följe med en flock vildgäss.

Turen tar Nils Holgersson på en svindlande resa från Skåne i söder till Lappland i norr. På samma vis tar Nils Holgersson-rapporten en tänkt fastighet och förflyttar den genom Sverige. På vägen görs nedslag i landets kommuner där kostnaderna mäts för avfall, vatten och avlopp (VA), el och fjärrvärme.

Driftskostnaderna ökar

Generellt visar årets rapport att kostnaderna ökade med +6,1 procent under 2018 jämfört med året innan. Den i särklass största ökningen, +20,5 procent, stod elkostnaderna för vilket främst beror på stigande elpriser men även högre elnätsavgifter och skatter bidrog. Vatten och avlopp stod för en ökning på +2,6 procent, avfall med +1,4 procent samt fjärrvärme på +0,5 procent.

Kostnadsökningarna säger kanske inte så mycket i sig men jämför vi dem med den generella prisökningstakten i ekonomin, inflationen, så steg den under samma period med +1,9 procent.

Stigande elkostnader

Ja det är främst rejält stigande elpriser under fjolåret som bidragit till att driftskostnaderna ökat så mycket. Elhandelspriset steg med +51,4 procent samtidigt som elnätsavgifterna ökade med +5,1 procent jämfört med 2017. Även en högre elskatt bidrog med +12,7 procent.

Här var det billigast respektive dyrast att bo

Om vi tänker oss en lägenhet på 67 kvadratmeter som flyger runt genom landet likt Nils Holgersson kan vi se var det var billigast respektive dyrast att bo under 2018. Kostnadsposterna vi tar hänsyn till är alltså avfall, VA, el och fjärrvärme.

Tio billigaste kommunerna 2018

Kommun Kr/lgh och mån
Luleå 1 511 kr
Borlänge 1 516 kr
Skövde 1 571 kr
Piteå 1 579 kr
Oxelösund 1 580 kr
Boden 1 599 kr
Ljungby 1 604 kr
Köping 1 617 kr
Skara 1 641 kr
Västerås 1 658 kr

 

Tio dyraste kommunerna 2018

Kommun Kr/lgh och mån
Munkedal 2 427 kr
Nordanstig 2 407 kr
Härjedalen 2 378 kr
Ockelbo 2 348 kr
Tanum 2 338 kr
Flen 2 331 kr
Östra Göinge 2 327 kr
Årjäng 2 327 kr
Berg 2 308 kr
Strömstad 2 301 kr

 

Som du märker varierar driftskostnaderna kraftigt beroende på var du bor i landet. I exemplet ovan kostade en lägenhet i Munkedals kommun närmare 11 000 kronor mer att driva under 2018 jämfört med en likvärdig lägenhet i Luleå.

Om Nils Holgersson-rapporten
 

 

  • Har sedan 1996 undersökt kostnaderna för avfall, VA, el och fjärrvärme i landet
     
  • Består av representanter från Bostadsrätterna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO
     
  • Årets rapport är den 24:e i ordningen


Text lånad av finansportalen.se

 

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

4 tips inför bolåneförhandlingen - så får du ner din boränta

1 minuts läsning

  Förbered dig Sammanställ din ekonomi. Skriv ner vilka pengar som kommer in respektive går ut varje månad och hur mycket du vill låna och hur mycket bostaden är värd. Kolla sen upp bankernas snitträntor för att få en uppfattning ...

Föregående artikel