En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

4 minuters läsning
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Svenska folket betalar sammanlagt 2,6 miljarder kronor i pensionsavgifter för tjänstepensionssparande utanför kollektivavtalen. Det är hutlöst. Med en fungerande flytträtt hade hundratals miljoner kunnat gå till svenskarnas pensioner i stället för ner i pensionsjättarnas fickor. Men nu äntligen kommer en förändring, skriver Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

Varför är flytträtten för pensioner en så omstridd fråga?

Därför att så mycket pengar står på spel. I den individuella tjänstepensionen, det vill säga utanför kollektivavtalen, finns så mycket som 520 miljarder kronor i fond- och depåförsäkringar. Det är en kaka många vill ha del av.

På Nordnet har vi räknat ut att på ett år betalar spararna 2,6 miljarder i avgifter för sitt kapital i dessa försäkringar. Den siffran har jag fått fram genom att multiplicera det förvaltade kapitalet med respektive bolags rörliga avgift för försäkringen. Sedan tillkommer de fasta avgifterna i varje försäkring. Resultatet blir då 2,6 miljarder kronor – per år.

Skalavgiften ger spararen rätt till exempelvis rådgivning. Många sparare behöver rådgivning, men långt ifrån alla. Framförallt kan man fråga sig om ett enstaka rådgivningstillfälle, som det ofta stannar vid, är värd en hög årlig avgift.

De 2,6 miljarderna skulle vara väldigt mycket lägre om inte sparare som vill undvika dessa avgifter straffades med skyhöga flyttavgifter. Flyttavgifterna tas ut som en procentandel av kapitalet och kan bli tiotusentals kronor höga. I praktiken gör dessa avgifter att den lagstadgade flytträtt som sparare som tecknat sin försäkring efter 2007 har, inte fungerar.

Det här ville regeringen med goda intentioner råda bot på genom att begränsa flyttavgifterna, och aviserade en proposition förra året. Nu skulle bara avgifter som motsvarar de kostnader som bolaget haft för att få kunden tas ut.

Ett monumentalt feltänk. För i finansbranschen betalas höga provisioner friskt ut mellan pensionsbolag och rådgivare. Det gör att ”kostnaden” för att få spararen som kund kan bli ganska hög. Men det har ju inte kunden någon aning om, och det är heller inget val som han eller hon har gjort. Ändå är det kunden som alltså ”straffas” och själv måste stå för pensionsbolagets provisionskostnader den dag han eller hon vill flytta sin pension.

Som tur var fick regeringen bakläxa av riksdagen, när allt fler partier insåg det orimliga i förslaget. Istället ansåg man att det måste gå att göra skillnad mellan olika typer av pensionssparanden i lagen. När någon flyttar från en traditionell försäkring – där pensionsbolaget förvaltar spararnas pengar gemensamt i en stor påse – så kan kvarvarande sparare drabbas. Flytträtt från den typen av försäkring är därmed en mer komplicerad fråga.

Men i en flytt från fondförsäkring – där spararen själv bär hela risken i egenvalda fonder – drabbas inte kvarvarande sparare. Pensionsjättarnas argument för att flyttavgifterna måste vara skyhöga för att kvarvarande sparare annars drabbas faller därmed för fondförsäkring.

Riksdagen godkände i november förra året regeringens förslag – men bara för att få vissa skattebitar på plats och med uppmaningen att regeringen ”skyndsamt” ska återkomma med betydligt skarpare förslag för att få bukt med flyttavgifterna.
Det gjorde regeringen, föredömligt snabbt faktiskt. Ett tak, en andel av ett prisbasbelopp motsvarande 600 kronor för en flytt föreslogs -  ett alldeles utmärkt förslag.

Som väntat stötte förslaget på patrull igen under remissrundan, och anklagades nu av pensionsjättarna att vara för ogenomtänkt. Man till och med försökte använda covid-19 som ett argument för att försena och fördröja arbetet med förslaget.
Dessutom var det efter sommaren oroväckande tyst från Finansdepartementet, samtidigt som branschen spänt väntade på lagrådsremissen. 

Men i mitten av september kom ett efterlängtat besked; regeringen står fast vid förslaget på 600 kronor för en flytt av en fondförsäkring.

Regeringen med Per Bolund i spetsen har alltså stått emot pensionsjättarnas försök att försena processen, och vinnare på det är alla sparare. När förslaget införs i lag i april 2021 innebär det att sparare som nu på grund av skyhöga flyttavgifter varit inlåsta äntligen kommer välja schyssta villkor, till en kostnad på bara motsvarande 600 kronor. Det är tydligt, det är transparent och gynnar konkurrensen.
Det här är ett enormt viktigt steg för att få en effektiv flytträtt och en fungerande pensionsmarknad, där bolag måste erbjuda schyssta villkor för spararna för att behålla kunder. Inte för att de låst in dem. Det är en seger för pensionsspararna.


Skrivet av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varningen: Minusränta på våra sparkonton.

1 minuts läsning

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, utesluter inte att Riksbanken kan komma att sänka reporäntan framöver även om de flesta experter verkar tro på bibehållen nollränta, i alla fall vid räntebeskedet nästa vecka. Riksbanken har inte sänkt r...

Föregående artikel