En tredje ”pappamånad” applåderas och upprör!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
3 minuters läsning
En tredje ”pappamånad” applåderas och upprör!

I förra veckan ställde sig folkpartiet bakom regeringens förslag om att ytterligare 30 dagar i föräldraförsäkringen knyts till vardera föräldern. Från och med i januari nästa år blir förslaget verklighet. Jag var med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om detta och reaktionerna lät inte vänta på sig…


Vår nuvarande föräldraförsäkring Infördes 1974

Före 1974 gav föräldraförsäkringen ekonomiskt stöd under 180 dagar. År 1974, vid införandet av nuvarande föräldraförsäkring, tog papporna ut en halv procent av föräldraledigheten. Idag 40 år senare är siffran 25 procent. Kvinnor tar i dag ut 80 procent av föräldraledigheten för barn under två år vilket tyder på att papporna tar ut föräldraledigheten senare under barnens liv. I dagens takt uppskattas det att vi har ett jämställt uttag om 50 år.

Hur många dagar får vi idag?

Vi har väldens mest generösa föräldraförsäkring! Totalt har föräldrarna 480 dagar att dela på. Det är hälften var som gäller men man kan avstå sina dagar till den andra föräldern, dock ej 90 dagar som är vikta åt var och en. Ersättningen motsvarar sjukpenningen under 390 dagar. Övriga dagar får den föräldraledige 180 kronor per dag. Många har även föräldralön från sin arbetsgivare vilken oftast är en del i kollektivavtalen och är vanlig på arbetsmarknaden, både i privat och offentlig sektor.

Varför ”pappadagar”?

Målet med att vika 90 dagar år vardera föräldern är att få ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, vilket leder till en hel rad positiva effekter. 1995 infördes den första ”pappamånaden” och 2002 infördes den andra. Resultatet visar på att pappamånaderna gör att papporna tar ut fler dagar.

Att dela på föräldraledigheten har visat sig ge många positiva effekter: Bättre kontakt för båda föräldrarna med sina barn, bättre förståelse för varandra, mer jämlik inkomstutveckling och pension samt bättre anställnings och arbetsvillkor för kvinnor. Kvinnor som tar större ansvar för barnen drabbas ekonomiskt hela livet. Karriärmöjligheterna minskar, möjligheten till hög lön minskar och pensionen blir automatiskt lägre. Av dem som behöver skattefinansierad garantipension för att klara sig är hela 80 procent kvinnor. Därför är det ingen tvekan om att det är bra för samhället att föräldraledigheten blir mer jämställd.” skriver Maria Crofts i Dagens Nyheter.

Borde vi inte få bestämma själva?

Ja det kan man tycka men ibland krävs regler för att få till en förändring – man anser helt enkelt att det går för långsamt och att samhällsfördelarna är för stora för att bortse ifrån.

”En ekonomisk katastrof för familjerna”

Många är djup upprörda över att de nu förlorar en massa pengar. Men en vanlig missuppfattning är att familjen förlorar pengar på att den som tjänar mest är hemma. Ofta är det helt fel i och med att många får föräldralön från arbetsgivaren under sex månader samtidigt som par får jämställdhetsbonus. Ett par med 25 000 kronor respektive 45 000 kronor i lön tjänar på att den med högst lön är hemma sex månader istället för tre månader. Kan det verkligen stämma tänker du? Testa här. Och även om man mot förmodan förlorar på det så kanske man vinner något annat, viktigare?

De dagar som är vikta åt vardera föräldern går att ta ut upp till dess att barnet är 12 år.

Antar att det inte är svårt att utläsa att jag tycker att det är bra att föräldrarna är hemma båda två med barnen när de är små. Att jag tror att det handlar om inställning mer än pengarna. Vad tycker du?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varför stödköper Riksbanken statsobligationer?

5 minuters läsning

Jag får många frågor från läsare som undrar vad det egentligen betyder att Riksbanken köper statsobligationer: Varför och vad vill man uppnå? Är det samma sak som att trycka mer pengar? För att förklara detta så ställde jag ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)