En tredje ”pappamånad” applåderas och upprör!

Privatekonomi /
En tredje ”pappamånad” applåderas och upprör!

I förra veckan ställde sig folkpartiet bakom regeringens förslag om att ytterligare 30 dagar i föräldraförsäkringen knyts till vardera föräldern. Från och med i januari nästa år blir förslaget verklighet. Jag var med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om detta och reaktionerna lät inte vänta på sig…


Vår nuvarande föräldraförsäkring Infördes 1974

Före 1974 gav föräldraförsäkringen ekonomiskt stöd under 180 dagar. År 1974, vid införandet av nuvarande föräldraförsäkring, tog papporna ut en halv procent av föräldraledigheten. Idag 40 år senare är siffran 25 procent. Kvinnor tar i dag ut 80 procent av föräldraledigheten för barn under två år vilket tyder på att papporna tar ut föräldraledigheten senare under barnens liv. I dagens takt uppskattas det att vi har ett jämställt uttag om 50 år.

Hur många dagar får vi idag?

Vi har väldens mest generösa föräldraförsäkring! Totalt har föräldrarna 480 dagar att dela på. Det är hälften var som gäller men man kan avstå sina dagar till den andra föräldern, dock ej 90 dagar som är vikta åt var och en. Ersättningen motsvarar sjukpenningen under 390 dagar. Övriga dagar får den föräldraledige 180 kronor per dag. Många har även föräldralön från sin arbetsgivare vilken oftast är en del i kollektivavtalen och är vanlig på arbetsmarknaden, både i privat och offentlig sektor.

Varför ”pappadagar”?

Målet med att vika 90 dagar år vardera föräldern är att få ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, vilket leder till en hel rad positiva effekter. 1995 infördes den första ”pappamånaden” och 2002 infördes den andra. Resultatet visar på att pappamånaderna gör att papporna tar ut fler dagar.

Att dela på föräldraledigheten har visat sig ge många positiva effekter: Bättre kontakt för båda föräldrarna med sina barn, bättre förståelse för varandra, mer jämlik inkomstutveckling och pension samt bättre anställnings och arbetsvillkor för kvinnor. Kvinnor som tar större ansvar för barnen drabbas ekonomiskt hela livet. Karriärmöjligheterna minskar, möjligheten till hög lön minskar och pensionen blir automatiskt lägre. Av dem som behöver skattefinansierad garantipension för att klara sig är hela 80 procent kvinnor. Därför är det ingen tvekan om att det är bra för samhället att föräldraledigheten blir mer jämställd.” skriver Maria Crofts i Dagens Nyheter.

Borde vi inte få bestämma själva?

Ja det kan man tycka men ibland krävs regler för att få till en förändring – man anser helt enkelt att det går för långsamt och att samhällsfördelarna är för stora för att bortse ifrån.

”En ekonomisk katastrof för familjerna”

Många är djup upprörda över att de nu förlorar en massa pengar. Men en vanlig missuppfattning är att familjen förlorar pengar på att den som tjänar mest är hemma. Ofta är det helt fel i och med att många får föräldralön från arbetsgivaren under sex månader samtidigt som par får jämställdhetsbonus. Ett par med 25 000 kronor respektive 45 000 kronor i lön tjänar på att den med högst lön är hemma sex månader istället för tre månader. Kan det verkligen stämma tänker du? Testa här. Och även om man mot förmodan förlorar på det så kanske man vinner något annat, viktigare?

De dagar som är vikta åt vardera föräldern går att ta ut upp till dess att barnet är 12 år.

Antar att det inte är svårt att utläsa att jag tycker att det är bra att föräldrarna är hemma båda två med barnen när de är små. Att jag tror att det handlar om inställning mer än pengarna. Vad tycker du?


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota t27 toyota avensis
  • Lägst årskostnad 3 409 kr
  • Högst årskostnad 5 935 kr
  • Att spara 2 526 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin