En tredjedel har bytt bank. Gör det bara.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
En tredjedel har bytt bank. Gör det bara.

Bor du i någon av Sveriges tre storstäder så är det 37 procents chans att du någon gång har bytt bank för ditt bolån. Bor du i övriga landet är chansen 29 procent. Har du aldrig bytt bank betalar du troligtvis för mycket.

32 procent svarade att de någon gång har bytt bank

En undersökning från Novus på uppdrag av Landshypotek Bank visar på att storstadsbon är mer aktiv på bostadsmarknaden är de som bor i övriga landet. I storstäderna svarar nästan 6 av 10 (58 %) att de under senaste året tänkt på att flytta sitt bolån. I övriga landet är motsvarande andel något lägre (49 %).

“Den här rapporten visar tydligt att många bolånekunder förlorar flera tusen kronor varje år för att de sitter kvar i en gammal bankrelation där de betalar onödigt hög ränta. På några år blir det här väldigt många tusenlappar. I hela landet, men framför allt utanför storstäderna, skulle man behöva bli bättre på att se om det finns alternativ för sina bolån. Det finns idag många aktörer på bolånemarknaden och en bra chans för kunden att pröva nytt”, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, Affärschef på Landshypotek Bank.

Rapporten “Landshypotek Banks Boendebarometer - Svenskarnas syn på bolån”, rapporterar att bostadsmarknaden engagerar. Nästan 6 av 10 (59 %) tänker på bostadsmarknaden varje månad. I storstäderna är motsvarande andel närmare 7 av 10 (68 %) för att i övriga landet vara färre än hälften (49 %).

På frågan: Hur ofta under det senaste året har du tänkt på att flytta ditt bolån till en annan bank? Svarar 12 procent varje månad. I Östergötland svarar 20 procent att de tänker på att flytta sitt bolån varje månad samtidigt som det endast är 6 procent i Värmland som tänker på att flytta sitt lån varje månad.
 

Län Ja Nej
Södermanland 41 % 59 %
Stockholm 38 % 61 %
Blekinge 37 % 63 %
Gävleborg 35 % 65 %
Halland 34 % 66 %
Örebro 34 % 66 %
Västmanland 34 % 66 %
Kalmar 31 % 68 %
Skåne 31 % 68 %
Norrbotten 31 % 68 %
Värmland 30 % 70 %
Västra Götaland 29 % 70 %
Dalarna 28 % 72 %
Västernorrland 27 % 72 %
Uppsala 25 % 75 %
Jönköping 25 % 75 %
Kronoberg 24 % 76 %
Jämtland 24 % 76 %
Östergötland 22 % 78 %
Västerbotten 22 % 78 %

(Källa: Landshypotek Banks Boendebarometer – Svenskarnas syn på bolån)
 

Studier visar att de som är trogna sin bank i genomsnitt betalar en högre boränta än de som byter bank ibland. Genomsnittsräntan (den ränta som nya kunder i genomsnitt fick på sina bolån under november månad) låg på 1,43 procent samtidigt som den genomsnittliga listräntan (den ränta man betalar om man inte förhandlar) låg på 1.91 procent i november. För genomsnittsvillan i Sverige (lån på 3 miljoner kronor) betyder skillnaden mellan listränta och snittränta en kostnad på drygt 10 000 kronor per år, efter ränteavdrag.

Vill du ha hjälp med att kostnadsfritt jämföra och sänka dina bolånekostnader ring oss på 08 - 5000 2000 eller ansök om bolån här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

5 000 barn och unga fick en stor dag i år

1 minuts läsning

Varje år får nära 5 000 barn och unga som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag. Och tack vare er som jämför byter och sparar genom oss kan vi fortsätta att stötta Min Stora Dag. Stort tack för att...

Föregående artikel