Endast två procent gör ett val i premie-pensionssystemet

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Endast två procent gör ett val i premie-pensionssystemet

800 fonder i pensionssystemet paralyserar oss. För många val gör att vi skjuter upp valet eller faktiskt inte gör något val alls.

Knappt två procent gör idag ett förstagångsval i premiepensionssystemet enligt Pensionsmyndigheten. År 2000 gjorde 66 procent av svenskarna ett val av premiepension. Enligt en ny doktorsavhandling vid Lunds universitet så ser vi på pensionssystemet med förvirring, osäkerhet och misstro. Vi tycker att systemet är krångligt.

 

Idag finns det 800 olika fonder att välja bland och den siffran förklarar en hel del. Vi har för många val! Det är inte bara svårt att välja rätt – det är svårt att välja överhuvudtaget. Och vi är nu bara 2 procent som gör det.

 

Många val = större välfärd?

Men varför har vi så svårt för att välja rätt - eller snarare välja överhuvudtaget? Jag anser att svaret är FÖR MÅNGA VAL! Många valmöjligheter är nämligen inte enbart något positivt. Det finns en allmän syn i dagens samhälle att ju mer valmöjligheter vi har desto mer frihet har vi, vilket leder till större välfärd.

 

Oändlig tillgång av val fängslar oss

Men forskning visar att en oändlig tillgång av val snarare fängslar än frigör oss. När vi tvingas fatta beslut, speciellt om de är svåra, tenderar vi att inte välja. Vi skjuter upp valet och fokuserar på annat vilket ofta resulterar i att vi faktiskt aldrig gör ett val. Överdrivet många alternativ paralyserar oss. Dessutom om vi gör ett val bland många möjligheter blir vi mindre nöjda efteråt än om vi hade haft färre möjligheter att välja bland.

 

Ett experiment från Columbia och Stanfords universitet förklarar fenomenet

För att se om människor beter sig olika när de ställs inför ett stort eller litet utbud erbjöd man kunder i en mataffär att provsmaka sylt. Den första dagen för experimentet fick kunderna smaka på sex sorters sylt, den andra dagen fick de smaka på 24 sorter. Man observerade hur många av de kunder som provsmakade sylten som slutligen köpte den. Det visade sig att även om ett stort utbud ansågs som mer attraktivt så var det hela tio gånger fler som faktiskt köpte sylt om de bara hade sex sorter att välja bland.

 

Dags att förenkla pensionssystemet?

 

Vill du lära dig mer om pension?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bli inte av med ränterabatten på bolånen!

1 minuts läsning

  Det har pratats mycket om vikten av att förhandla sina bolåneräntor i media på senare tid (läs mer). Vad som är viktigt att komma ihåg när man förhandlar är att se till att man får behålla sin ränterabatt över ti...

Föregående artikel