Enklare än någonsin att flytta pensionen – men missa inte de viktiga försäkringsskydden

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
Enklare än någonsin att flytta pensionen – men missa inte de viktiga försäkringsskydden

I sommar börjar nya regler gälla som innebär att flytträtten för dig som pensionssparare utökas ytterligare.

Det ger dig en möjlighet att förbättra förutsättningarna för din pension. Men innan du bestämmer dig för att flytta dina pensionspengar kan det vara bra att prata med en rådgivare.

Flytträtt betyder att du har möjlighet att flytta sparandet i en pensionsförsäkring till ett annat pensionsbolag. SPP införde flytträtt redan 2006 och vi välkomnar de nya reglerna som nu gör det ännu enklare för dig att själv bestämma över dina pensionspengar.


Hur kan du då dra nytta av flytträtten?

Rätten som du har att flytta dina pensionspengar kan i bästa fall hjälpa dig att befria ditt sparande från onödiga avgifter som tickar. Det kan låta lite med någon procent lägre i avgift, men i det långa loppet kan det göra stor skillnad för din framtida pension. En annan fördel med flytträtten är att den ger dig möjlighet att samla dina tjänstepensioner som du fått från olika arbetsgivare hos ett pensionsbolag. Det ger dig en bättre överblick samtidigt som du ofta kan förbättra dina villkor.


Men finns det några risker med att flytta sitt sparande?

Ja, och som jag varit inne på i en tidigare krönika så är den största risken att du flyttar från en bra lösning. En del äldre pensionsförsäkringar är dyra vilket gör att du kan tjäna på att flytta ditt sparande till nya med bättre villkor. Men det kan också vara så att du redan sparar i en fördelaktig lösning. Därför är det viktigt att ta reda på vad du har idag och jämföra det med alternativen som finns innan du flyttar pensionen.

För att hitta rätt är det viktigt att utvärdera pensionsbolagens olika erbjudanden. Det handlar bland annat om att undersöka prisnivå, förvaltning och fondutbud samt hur fonderna hållbarhetsgranskas utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter. Men det är även viktigt att se över vilka försäkringar och familjeskydd som finns kopplade till ditt nuvarande sparande.

I en undersökning som Novus låtit genomföra på uppdrag av SPP framkommer att många idag flyttar sin pension utan att först ha fått en ordentlig genomgång av sina försäkringar. Försäkringsskyddet är betydelsefullt. Därför är det viktigt att du kan säkerställa så du får behålla det skydd du önskar även efter en pensionsflytt.

Min rekommendation till dig som vill undersöka ifall du kan vinna på att flytta din pension är därför att ta hjälp av en pensionsrådgivare. Det kan även vara klokt att prata med pensionsbolaget som du överväger att lämna. På så vis kan du lättare försäkra dig om att du inte överger en gynnsam lösning. Glöm inte heller att ställa en extra fråga kring försäkringsskyddet.
 

Nya regler för enklare pensionsflytt
De nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år och innebär att det kommer bli lättare att flytta sparanden i äldre pensionsförsäkringar. Det handlar om fond- och depåförsäkringar som tecknats före 2007, som tidigare varit svåra att flytta. Sedan tidigare går det också att flytta sparanden i pensionsförsäkringar som tecknats senare. Avgiftstaket som infördes förra året innebär också att det numera högst får kosta 600 kronor att flytta tjänstepensionen.
Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tvätta båt – Så får du din båt skinande ren

4 minuters läsning

Att ta hand om din båt kan ibland kännas tidskrävande, men det är väl värt det för att den ska hålla längre och vara ren och fin ute på sjön. När du tvättar din båt finns det en del saker att tänka på, såso...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)