Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

Sol, vind och vatten är den konstnärliga utgångspunkten för de nya mynten Sverige får år 2016.

I tisdags (11/9) kunde vi läsa om att Riksbanksfullmäktige har beslutat att Sveriges nya mynt ska få ett nytt utseende. Mynten blir lättare och mindre vilket reducerar miljöbelastningen vid tillverkning och hantering.

Sol, vind och vatten

Det är 1-, 2-, och 5-kronan som får ett nytt utseende med temat ”Sol, vind och vatten”, ett förslag av skulptör Ernst Nordin. Den nya tvåkronan blir kopparfärgad liksom dagens silvriga enkrona. Femkronan blir guldfärgad. 10-kronan behåller samma utseende som idag.

Nya sedlar

De nya sedlarna som lanseras blir modernare och får bättre säkerhetsdetaljer. Den konstnärliga utgångspunkten är Göran Österlunds bidrag ”Kulturresan” som vann tävlingen om att utforma Sveriges nya sedlar i april 2012. Motiven på sedlarna blir följande:

  • 20-kronorssedeln: Astrid Lindgren, Småland.
  • 50-kronorssedeln: Evert Taube, Bohuslän
  • 100-kronorssedeln: Greta Garbo, Stockholm.
  • 200-kronorssedeln: Ingmar Bergman, Gotland.
  • 500-kronorssedeln: Birgit Nilsson, Skåne.
  • 1000-kronorssedeln: Dag Hammarsköld, Lappland.


Vikt

Dagens enkrona väger 7 gram och den nya kommer att väga 3,6 gram. Det tyngsta svenska myntet, de fyrkantiga 10-dalersplåtarna från 1600-talet, vägde 19,7 kilo.

Tidsplan

I oktober 2015 släpps de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna. Ett år senare släpps 100- och 500-kronorssedlarna. Samtidigt släpps de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten.

Alla myntförslagen kommer att visas på Kungl. Myntkabinettet under hösten.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Blir guld återigen vår valuta?

2 minuters läsning

Financial Times rapporterade i förra veckan att guldstandarden eller guldmyntfoten återigen har blivit ett begrepp i den amerikanska politiken. Det är det republikanska partiet som kräver att en studie görs om ett möjligt återställande av den tidigare kop...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)