Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

Sol, vind och vatten är den konstnärliga utgångspunkten för de nya mynten Sverige får år 2016.

I tisdags (11/9) kunde vi läsa om att Riksbanksfullmäktige har beslutat att Sveriges nya mynt ska få ett nytt utseende. Mynten blir lättare och mindre vilket reducerar miljöbelastningen vid tillverkning och hantering.

Sol, vind och vatten

Det är 1-, 2-, och 5-kronan som får ett nytt utseende med temat ”Sol, vind och vatten”, ett förslag av skulptör Ernst Nordin. Den nya tvåkronan blir kopparfärgad liksom dagens silvriga enkrona. Femkronan blir guldfärgad. 10-kronan behåller samma utseende som idag.

Nya sedlar

De nya sedlarna som lanseras blir modernare och får bättre säkerhetsdetaljer. Den konstnärliga utgångspunkten är Göran Österlunds bidrag ”Kulturresan” som vann tävlingen om att utforma Sveriges nya sedlar i april 2012. Motiven på sedlarna blir följande:

  • 20-kronorssedeln: Astrid Lindgren, Småland.
  • 50-kronorssedeln: Evert Taube, Bohuslän
  • 100-kronorssedeln: Greta Garbo, Stockholm.
  • 200-kronorssedeln: Ingmar Bergman, Gotland.
  • 500-kronorssedeln: Birgit Nilsson, Skåne.
  • 1000-kronorssedeln: Dag Hammarsköld, Lappland.


Vikt

Dagens enkrona väger 7 gram och den nya kommer att väga 3,6 gram. Det tyngsta svenska myntet, de fyrkantiga 10-dalersplåtarna från 1600-talet, vägde 19,7 kilo.

Tidsplan

I oktober 2015 släpps de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna. Ett år senare släpps 100- och 500-kronorssedlarna. Samtidigt släpps de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten.

Alla myntförslagen kommer att visas på Kungl. Myntkabinettet under hösten.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Blir guld återigen vår valuta?

2 minuters läsning

Financial Times rapporterade i förra veckan att guldstandarden eller guldmyntfoten återigen har blivit ett begrepp i den amerikanska politiken. Det är det republikanska partiet som kräver att en studie görs om ett möjligt återställande av den tidigare kop...

Föregående artikel
Hur fördelas våra skattepengar (1556 miljarder kronor)?
1 minuts läsning