Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Enkronan blir en kopparpeng och femkronan blir guldfärgad!

Sol, vind och vatten är den konstnärliga utgångspunkten för de nya mynten Sverige får år 2016.

I tisdags (11/9) kunde vi läsa om att Riksbanksfullmäktige har beslutat att Sveriges nya mynt ska få ett nytt utseende. Mynten blir lättare och mindre vilket reducerar miljöbelastningen vid tillverkning och hantering.

Sol, vind och vatten

Det är 1-, 2-, och 5-kronan som får ett nytt utseende med temat ”Sol, vind och vatten”, ett förslag av skulptör Ernst Nordin. Den nya tvåkronan blir kopparfärgad liksom dagens silvriga enkrona. Femkronan blir guldfärgad. 10-kronan behåller samma utseende som idag.

Nya sedlar

De nya sedlarna som lanseras blir modernare och får bättre säkerhetsdetaljer. Den konstnärliga utgångspunkten är Göran Österlunds bidrag ”Kulturresan” som vann tävlingen om att utforma Sveriges nya sedlar i april 2012. Motiven på sedlarna blir följande:

  • 20-kronorssedeln: Astrid Lindgren, Småland.
  • 50-kronorssedeln: Evert Taube, Bohuslän
  • 100-kronorssedeln: Greta Garbo, Stockholm.
  • 200-kronorssedeln: Ingmar Bergman, Gotland.
  • 500-kronorssedeln: Birgit Nilsson, Skåne.
  • 1000-kronorssedeln: Dag Hammarsköld, Lappland.


Vikt

Dagens enkrona väger 7 gram och den nya kommer att väga 3,6 gram. Det tyngsta svenska myntet, de fyrkantiga 10-dalersplåtarna från 1600-talet, vägde 19,7 kilo.

Tidsplan

I oktober 2015 släpps de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna. Ett år senare släpps 100- och 500-kronorssedlarna. Samtidigt släpps de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten.

Alla myntförslagen kommer att visas på Kungl. Myntkabinettet under hösten.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tar din lön slut? Gör du något åt det? Fyra tips!

3 minuters läsning

Nordea frågade 1000 personer i åldrarna 18 till 65 år hur de ser på sin ekonomi och möjligheten att hushålla med lönen. Resultatet visar att många av oss, 23 procent, har ett tomt konto när månaden är slut. De som enligt undersökn...

Föregående artikel