Enorma skillnader i elpris beroende på var du bor

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Enorma skillnader i elpris beroende på var du bor

Jag fick en fråga från en kund som undrade varför hon inte märker av de historiskt låga elpriserna som vi har just nu. Förklaringen kan vara att hon bor i södra Sverige.

Lägsta elpriset på 20 år

Snittpriset i mars landade på 14 öre/kWh i elområde 3 vilket är det lägsta marspriset på 20 år. Anledningar till det låga elpriset just nu är lägre efterfråga (bland annat pga coronaviruset och varmare väder) god tillgång till vattenkraft och kraftiga vindar. 

Stora prisskillnader beroende på var du bor

Vi kan också se att prisskillnaderna mellan Sveriges elområden är större än de någonsin varit sedan Sverige delades in i fyra elområden november 2011. 

Systempriset sjönk förra veckan i jämförelse med föregående vecka enligt Energimarknadsinspektionen. Spotpriset i elområde 1 och 2 (ungefär från Gävle och norrut) minskade med 16 procent. I Elområde 3 (där Stockholm ligger) minskade spotpriset med 5 procent. I det södra elområdet (elområde 4) ökade spotpriset däremot med 43 procent i jämförelse med föregående vecka. 

Kunderna i de områden där omkring 80 procent av all förbrukning av el sker (elområde 3 och 4), har alltså fått betala flerfaldigt högre priser för själva elströmmen än de i elområde 1 och 2.

I torsdags (16/4) låg spotpriset på:

  • 3,9 öre/kWh i elområde 1 och 2
  • 6 öre/kWh i elområde 3
  • 11,6 öre/kWh i prisområde 4


Arne Bergvik, senior analytiker på kraftbolaget Jämtkraft, förklarar i en artikel i Dagens Industri att elkonsumenter i hela Norden gynnas av de rekordlåga elpriserna. Och särskilt de som bor i elområden med mycket vattenkraft dvs i norra Sverige och Norge. Förklaringen till de stora skillnaderna mellan Sveriges elområden är begränsningar i elnätet. Högspänningskablarna har inte tillräckligt med kapacitet för att jämna ut prisskillnaderna. Arne Bergvik påpekar dock i artikeln att priserna för hela Sverige är betydligt lägre i år än i fjol.

Hur kommer elpriset att utvecklas framöver?

I och med att många länder har stängt ner helt eller delvis på grund av coronaviruset så förbrukas mindre el. Och i och med att det är svårt att veta hur viruset kommer att utvecklas är även elprisets rörelse framöver svårprognostiserat. Dock är experterna eniga om att man inte ser något trendbrott i närtid. Mycket talar för fortsatt låga elpriser när vi går mot varmare temperaturer.

Vilket elområde du än bor i kan du troligtvis få ner dina elkostnader genom att jämföra ditt befintliga elpris. Ta fram din elräkning eller logga in hos din elleverantör. Gör sen en sökning hos oss och se om du har ett bra pris idag. Om inte - byt avtal och spara pengar. Jämför elavtal här >> eller ring oss på 08-5000 20000 så hjälper vi dig.

Läs även: 
Negativa elpriser på el

Corona pressar ner elpriset till extrema nivåer

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Alla kan slippa amorteringskravet på bolån

2 minuters läsning

I normala fall hade detta varit ett aprilskämt. En artikel för att skoja till det lite när mars slår om till april. Men mitt i coronakrisen är detta inget skämt utan på största allvar. Virusutbrottet får stora konsekvenser för många hu...

Föregående artikel
Betalar du ränta på ditt bolån men lånar ut pengar till banken gratis?
1 minuts läsning