Ett samtal och du sparar mellan 5 000 och 7 500 kronor om året på din el!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Ett samtal och du sparar mellan 5 000 och 7 500 kronor om året på din el!

Att man inte ska sitta på ett tillsvidareavtal (även kallat anvisningsavtal) för elen vet de flesta av oss – och ändå har en av fem fortfarande ett sådant uselt avtal. Och förlorar tusenlappar varje år.


Nedan följer en sammanställning över skillnaden mellan ett tillsvidareavtal och ett avtal med 1 års bindningstid hos Fortum, E.ON och Vattenfall:

Fortum
Fast pris 1 år: 80,63 öre/kWh = 16 128 kr/år
Fortum Enkel (anvisat avtal): 118,48 öre/kWh = 23 696 kr/år

Tillsvidareavtalet är 47 procent dyrare

>> Spara: 7 568 kronor per år


E.ON
Fast pris 1 år: 87.00 öre/kWh = 17 400 kr/år
E.ON anvisningsavtal: 112,40 öre/kWh = 22 480 kr/år

Tillsvidareavtalet är 29 procent dyrare!

>> Spara: 5 080 kronor per år


Vattenfall
Fast pris 1 år: 81,88 öre/kWh = 16 380 kr/år
Vattenfall anvisningsavtal: 118,40 öre/kWh = 23 680 kr

Tillsvidareavtalet är 45 procent dyrare!

>> Spara: 7 300 kronor per år


Ett antal elbolag har tagit bort sina tillsvidareavtal men det är fortfarande cirka 90 procent som ger kunden detta avtal om han/hon inte ber om något annat eller om ett fast avtal löper ut.

Enligt ellagen ska kunderna informeras utan dröjsmål

Elnätsföretagen skall informera kunderna, på ett tydligt sätt, om det avtal de har fått och om att kunderna har möjlighet att välja andra elavtal och elhandlare. Detta skall ske utan dröjsmål. Tidigare i år gick Energimarknadsinspektionen ut med kritik till 10 elnätsföretag för bristande information. Se lista.

(Beräkningarna är gjorda utifrån elområde 3 och med normal energiskatt. Förbrukning 20 000 kWh per år. Källor: elnätsföretagens hemsidor och Compricer El

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Gammal frys drar 800 kronor mer el än ny!

1 minuts läsning

  Du kan själv styra en hel del Uppvärmningen av huset är viktigast att se över för dig som bor i villa. Bor du i lägenhet kan belysningen ha störst inverkan på elkostnaden. Nedan följer en lista på olika apparaters inverkan på ...

Föregående artikel
Ju rikare du blir desto mindre empati och medkänsla får du
3 minuters läsning