Extremt höga elpriser i södra Sverige

El /
Extremt höga elpriser i södra Sverige

De senaste dagarna har elpriset skjutit i höjden till extremt höga nivåer – men bara i mellersta och södra Sverige. Här går vi igenom vad som har hänt på elmarknaden och vad du kan förvänta dig framöver.

Första veckan i juni hamnade elpriserna på historiskt låga nivåer. Aldrig någonsin tidigare har snittpriset på el varit så lågt som när en kilowattimme landade på 3,2 öre.

Sen hände något. Elpriset började stiga och hamnade över 80 öre kilowattimmen – men bara i södra och mellersta Sverige. Som mest var priset uppe i två kronor.

Därför rusar elpriset i södra Sverige

I norr har vårfloden varit kraftig och skapat högt tryck i vattenkraftsproduktionen. Detta i kombination med en lägre efterfrågan på el ledde till att priserna hölls nere.

Kärnkraftverken började förlänga sina planerade underhåll och en del vattenkraftsproducenter började strypa sin produktion för att istället fylla på magasinen.

Enligt elhandelsbolaget Bixia stängde de vindkraftsparker som kunde ned produktionen då det låga elpriset knappt täckte kostnaderna. På många platser har det dessutom varit mycket liten blåst.

Medan norra Sverige, elområde 1 och 2, haft gott om el och låga priser under veckan började situationen se helt annorlunda ut i de södra och mellersta delarna av landet. I elområde 3 och 4 började man få brist på el varpå priserna sköt i höjden och hamnade under torsdagen på över 80 öre kilowattimmen.

Jämför vi med snittpriset i början på månaden är det en nätt liten ökning om 2 400 procent!

Uppstart av oljekraftverk, kärnkraft och import av el

För att hantera elbristen startade oljekraftverket i Karlshamn igång produktion av el. Något som är högst ovanligt och i praktiken bara nödvändigt som reserv under de kallare delarna av året. Import av el från Tyskland och Danmark gjorde att vi klarade försörjningen men till priset av stigande kostnader.

Från årsskiftet ska Ringhals 1 stängas ned för gott men planerades att köras igång i höst efter underhåll under sommaren. Nu har Svenska Kraftnät tvingats teckna avtal om att starta upp reaktorn tidigare än väntat för att bidra till stabilitet i landets södra elnät. Reaktorn väntas vara igång 1 juli.

Svårt med elkraft från norr till söder

Om nu norra Sverige har överkapacitet i sin elproduktion skulle man kunna tänka sig att det bara är att skicka ned lite el till behövande i landets södra delar men så enkelt är det inte riktigt. Sverige har brister i överföringskapaciteten vilket nyligen också fått kritik då det blottar en svaghet kring vår elförsörjning.

Även möjligheten till import av norsk vattenkraft till södra Sverige är begränsad enligt ett pressmeddelande från Vattenfall.

Höga elpriser närmaste veckan…

Så medan norra Sverige kan njuta av låga elpriser får söder leva med ett högre elpris än normalt tills reservkapaciteten kompenserar. Skulle vi få ett väderomslag med mer blåst och lägre temperaturer kan det också dämpa elpriset.

…men ingen panik

Den senaste veckans turbulens och skenande elpris blottar en allvarlig brist inom det svenska kraftnätet men du som privatperson behöver inte vara orolig. Även om elpriset skjutit i höjden är din elförbrukning förmodligen låg just nu så effekten på plånboken blir i praktiken liten.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan så hittar vi det bästa avtalet för dig!

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Ford jk8 b-max
  • Lägst årskostnad 2 592 kr
  • Högst årskostnad 3 736 kr
  • Att spara 1 144 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin