Fast elavtal - hur ska man tänka?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Fast elavtal - hur ska man tänka?

Vi har tittat på historisk data samt statistik från Energimarknadsinspektionen för att fastställa när och hur man ska tänka kring att binda sitt elavtal.

 

När binder andra?

Grafen nedan visar hur stor andel av de som bytt elavtal via Compricer som har valt att binda. Som synes var det en tydlig trend under 2014 att en betydligt högre andel valde att binda sitt elavtal i juni mot hur det sett ut tidigare under våren. Samma tendens såg vi även under 2013 även om trenden då började redan i maj. Hittills i juni har vi inte sett denna trend.

 

 

Om man i samma graf ritar in snittpriset på fast avtal 1 år kan man se att det inte finns någon tydlig koppling mellan lågt fast elpris och andelen som väljer att teckna fast elpris, snarare är tendensen motsatt. 

 

 

Vad är bäst fast eller rörligt?

Data från Energimarknadsinspektionen sedan 2008 visar att i genomsnitt har det rörliga elpriset under de flesta månader legat under det fasta elpriset (1 år och 3 år). Anvisat elpris (tillsvidarepris) har dock alltid varit klart dyrare. Bortsett från de galna elpristoppar som var i korta perioder under vintern 2009/2010 och 2010/2011.

 

Det kan också skilja mycket mellan bolagen, det billigaste fasta avtalet på 1 år på Compricer just nu (i elområde 3 / 20 000 kWh) kostar 69,89 öre/kWh och det dyraste 87,25 öre/kWh.

 

[banner type="power" header="Hitta det bästa elavtalet för dig" text="Spara pengar på elen idag!" buttontext="Jämför elavtal"]

 

 

Vilka väljer fast avtal?

Forskarna Runar Brännlund och Mattias Vesterberg har gjort en studie på uppdrag av Energimarknadsinspektionen där de bland annat tittat på vilka hushåll som väljer att teckna fast elprisavtal.

 

Deras resultat visar att det finns en korrelation mellan bostadsyta och benägenheten att teckna fast elavtal. De som har en större bostadsyta tenderar i större utsträckning att välja fast elprisavtal. Detta oberoende av inkomstnivå i hushållet.

 

Oavsett om du väljer fast eller rörligt så bör du iallafall göra ett val och inte sitta med ett anvisat elhandelsavtal (tillsvidarepris)!

 

Här kan du jämföra elpriser >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kortfällorna att undvika på semestern!

2 minuters läsning

Betalar du resan med kreditkortet så får du en extra reseförsäkring, du slipper fundera på hur mycket pengar du ska växla innan du reser och du slipper ha en massa pengar i plånboken. Här följer några punkter att fundera på fö...

Föregående artikel