Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

Det finns stora skillnader mellan de olika hundförsäkringarna på marknaden – både när det kommer till innehåll och pris. Se till att din hund är rätt försäkrad.


Förra året betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier vilket är dubbelt så mycket som för tio år sedan.

Försäkringarna för våra hundar har stigit i pris i takt med att kostnaderna för djurvården har ökat. Även om priserna har stigit på vanliga ingrepp har mer avancerad utrustning och möjlighet till fler och bättre behandlingar bidragit till ökningen. Idag finns det t.ex. möjlighet för Pace-maker, cellgifter, rotfyllning av tänder och inoperation av proteser för våra hundar.

Hundförsäkring –  att tänka på!

 • Veterinärvårdsförsäkringen är oftast ett obligatoriskt moment i hundförsäkringen. Den innebär att du får ersättning för kostnader för undersökning, utredning och behandling av din hund vid sjukdom eller skada.
   
 • Den andra delen i hundförsäkringen är livförsäkringen. Detta är normalt sett ett moment som du kan välja bort. Du får här ersättning om din hund skulle gå bort i förtid.
   
 • De flesta hundförsäkringar har två typer av självrisker, en fast och en rörlig. Självrisken är kopplad till veterinärvårdsdelen och det är den del av veterinärvårdskostnaden som du betalar själv. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök, medan du bara betalar den fasta en gång under självriskperioden. Såsom med andra försäkringar blir premien lägre om du väljer högre självrisker.
   
 • Se över speciella begränsningar som kan finnas för vissa raser. Se även över maxbelopp så du vet vad din försäkring täcker.
   
 • Premien varierar beroende på ras, kön och ålder på hunden. Ofta får du en lägre premie om hunden är kastrerad. Du kan också själv påverka premien genom att välja nivån på självrisken, veterinärvårdsbeloppet och livförsäkringsbeloppet (eller inte välja livförsäkring alls).

 

Läs mer om hundförsäkring och jämför din hundförsäkring här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Kommer Storbritannien att lämna EU nästa vecka?

2 minuters läsning

Varför vill Storbritannien lämna EU? Några av huvudfrågorna har varit invandringen, självbestämmandet, medlemsavgifter och bryssel-byråkrati. Kommer folket att rösta för ett utträde? Dagen före midsommar blir det en folkomrö...

Föregående artikel