Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

Fem viktiga aspekter i din hundförsäkring

Det finns stora skillnader mellan de olika hundförsäkringarna på marknaden – både när det kommer till innehåll och pris. Se till att din hund är rätt försäkrad.


Förra året betalade svenska husdjursägare 3,1 miljarder i försäkringspremier vilket är dubbelt så mycket som för tio år sedan.

Försäkringarna för våra hundar har stigit i pris i takt med att kostnaderna för djurvården har ökat. Även om priserna har stigit på vanliga ingrepp har mer avancerad utrustning och möjlighet till fler och bättre behandlingar bidragit till ökningen. Idag finns det t.ex. möjlighet för Pace-maker, cellgifter, rotfyllning av tänder och inoperation av proteser för våra hundar.

Hundförsäkring –  att tänka på!

 • Veterinärvårdsförsäkringen är oftast ett obligatoriskt moment i hundförsäkringen. Den innebär att du får ersättning för kostnader för undersökning, utredning och behandling av din hund vid sjukdom eller skada.
   
 • Den andra delen i hundförsäkringen är livförsäkringen. Detta är normalt sett ett moment som du kan välja bort. Du får här ersättning om din hund skulle gå bort i förtid.
   
 • De flesta hundförsäkringar har två typer av självrisker, en fast och en rörlig. Självrisken är kopplad till veterinärvårdsdelen och det är den del av veterinärvårdskostnaden som du betalar själv. Den rörliga självrisken betalar du vid varje besök, medan du bara betalar den fasta en gång under självriskperioden. Såsom med andra försäkringar blir premien lägre om du väljer högre självrisker.
   
 • Se över speciella begränsningar som kan finnas för vissa raser. Se även över maxbelopp så du vet vad din försäkring täcker.
   
 • Premien varierar beroende på ras, kön och ålder på hunden. Ofta får du en lägre premie om hunden är kastrerad. Du kan också själv påverka premien genom att välja nivån på självrisken, veterinärvårdsbeloppet och livförsäkringsbeloppet (eller inte välja livförsäkring alls).

 

Läs mer om hundförsäkring och jämför din hundförsäkring här >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så mycket kostar vår mat

1 minuts läsning

Hur stor del av vår disponibla inkomst som vi spenderar på mat skiljer sig från person till person. Den allmänna tendensen är dock att vi idag spenderar mer på mat än vad vi gjort tidigare. Mat har blivit trendigt. Vi äter ute mer än tidigare och...

Föregående artikel
Du får nya amorteringskravet om du byter till dessa banker
1 minuts läsning