Finansinspektionen slår larm: Fond-i-fond är DYRT!

Finansinspektionen slår larm: Fond-i-fond är DYRT!

Privatekonomi ”Det finns utrymme för förbättring” skriver Finansinspektionen. Jag skulle vilja säga: Sälj dina ”fond-i-fond” fonder NU!


Jag började spara till min pension för många år sedan. 500 kronor satte jag upp som månadssparande. Vad jag inte hade koll på då var att jag hade blivit ”påsåld” en fond-i fond. Det är alltså en fond, vari det ligger fonder. Man kan säga att man betalar en avgift för själva fonden, och sen avgifter för alla fonder som ligger i fonden. Mitt resultat efter 12 års sparande: 73 000 kronor. Då hade jag sparat 88 000 kr. Jag gick alltså back 15 000 kronor. Madrassen hade varit betydligt bättre och hade jag satt pengarna i en billig indexfond hade jag fördubblat mitt kapital. Klantigt av mig och jag hoppas att ni som läser detta ska slippa göra samma misstag som jag gjorde.

Finansinspektionen har gjort en kartläggning av 25 fond-i-fonder och kommit fram till att avgifterna ligger på i snitt 1,71 %. Snittavgiften för en svensk aktiefond ligger på 0,94 procent och snittavgiften för en indexfond ligger på 0,37 procent. Finansinspektionen kritiserar fonderna för att alla avgifter inte redovisas tydligt och att det sällan är tydligt att fonderna ofta investerar i bolagets egna fonder. ”Det gör det svårt för konsumenter att utvärdera fondernas prestation och om de är värda den avgift de tar ut”, säger Erik Lindholm, biträdande avdelningschef för Marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen.

Ta tillfället i akt och se över dina fonder innan sommaren. I vissa fall kan en hög avgift resultera i en hög avkastning – tyvärr är motsatsen oftare fallet. Har du en fond med över 1 procents ränta bör du se över vad fonden har avkastat. Slår den inte index kan det vara läge att sälja den och köpa en indexfond istället – eller en annan fond med lägre avgifter och/eller högre avkastning.

Ps. Idag sparar jag nästan uteslutande i indexfonder. Jag har lärt mig av mina misstag. De aktivt förvaltade fonder jag har, har låga avgifter. Jag ser dessutom över dem då och då för att se att jag får en bra avkastning för avgiften jag betalar.

Här kan du läsa mer om mitt misstag: Gör inte som jag gjorde!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Jämförs just nu av andra! Compricer

Helförsäkring, Mitsubishi cwb mitsubishi outlander

Lägst årskostnad 6 199 kr
Högst årskostnad 13 003 kr
Att spara 6 804 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Ring 08-5000 2000!

Jämför här

Senaste nyheten Compricer

Räntan lämnas oförändrad och nya bolånekunder premieras

2019-02-13

Nyhet

Lån Riksbanken meddelade tidigare idag att reporäntan lämnas oförändrad på -0,25 procent. Nästa höjning väntas i höst. Samtidigt visar januarisiffrorna att det inte verkar lönar sig att vara trogen sin bank.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Vi hjälper varje dag hundratals personer att spara pengar genom att hitta bättre privatekonomiska avtal.

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin