Finansinspektionen slår larm: Fond-i-fond är DYRT!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Finansinspektionen slår larm: Fond-i-fond är DYRT!

”Det finns utrymme för förbättring” skriver Finansinspektionen. Jag skulle vilja säga: Sälj dina ”fond-i-fond” fonder NU!


Jag började spara till min pension för många år sedan. 500 kronor satte jag upp som månadssparande. Vad jag inte hade koll på då var att jag hade blivit ”påsåld” en fond-i fond. Det är alltså en fond, vari det ligger fonder. Man kan säga att man betalar en avgift för själva fonden, och sen avgifter för alla fonder som ligger i fonden. Mitt resultat efter 12 års sparande: 73 000 kronor. Då hade jag sparat 88 000 kr. Jag gick alltså back 15 000 kronor. Madrassen hade varit betydligt bättre och hade jag satt pengarna i en billig indexfond hade jag fördubblat mitt kapital. Klantigt av mig och jag hoppas att ni som läser detta ska slippa göra samma misstag som jag gjorde.

Finansinspektionen har gjort en kartläggning av 25 fond-i-fonder och kommit fram till att avgifterna ligger på i snitt 1,71 %. Snittavgiften för en svensk aktiefond ligger på 0,94 procent och snittavgiften för en indexfond ligger på 0,37 procent. Finansinspektionen kritiserar fonderna för att alla avgifter inte redovisas tydligt och att det sällan är tydligt att fonderna ofta investerar i bolagets egna fonder. ”Det gör det svårt för konsumenter att utvärdera fondernas prestation och om de är värda den avgift de tar ut”, säger Erik Lindholm, biträdande avdelningschef för Marknadsuppförandetillsyn på Finansinspektionen.

Ta tillfället i akt och se över dina fonder innan sommaren. I vissa fall kan en hög avgift resultera i en hög avkastning – tyvärr är motsatsen oftare fallet. Har du en fond med över 1 procents ränta bör du se över vad fonden har avkastat. Slår den inte index kan det vara läge att sälja den och köpa en indexfond istället – eller en annan fond med lägre avgifter och/eller högre avkastning.

Ps. Idag sparar jag nästan uteslutande i indexfonder. Jag har lärt mig av mina misstag. De aktivt förvaltade fonder jag har, har låga avgifter. Jag ser dessutom över dem då och då för att se att jag får en bra avkastning för avgiften jag betalar.

Här kan du läsa mer om mitt misstag: Gör inte som jag gjorde!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så stor är risken att du blir ersatt av en robot eller AI

1 minuts läsning

Här nedan kan du se deras bedömda risker. Överlag klarar sig Sverige långt mycket bättre än många andra länder inom EU. Endast 8 % av jobben i Sverige bedöms utsättas för en hög risk att automatiseras. Totalt sett är det ...

Föregående artikel