Finanskris = bättre hälsa!?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Finanskris = bättre hälsa!?

Kan en finanskris ge oss bättre hälsa? Studier från Island ger oss svaret!

 

Skuldkrisen i Europa fortsätter. Igår (2 augusti 2012) kom besked från den europeiska centralbankschefen Mario Draghi om att styrräntan lämnas oförändrad på 0,75 procent. Förra veckan gick börserna i Europa upp efter Draghis uttalande om att han tänker göra vad som än krävs för att rädda euron. Men efter gårdagens besked backade Stockholmsbörsen i linje med andra europeiska börser. Förväntningarna om nya stimulanser infriades inte.

 

Men ur de flesta kriser kommer det något gott…

Kan en finanskris ge oss bättre hälsa? Tittar vi på finanskrisen på Island som slog landets ekonomi i spillror under åren 2008/2009 så verkar svaret vara ja. En studie som tidningen The Economist har tagit del av jämförde 11 hälsobeteenden före och efter krisen på Island. Resultatet visar att krisen bidrog till att islänningarna började leva sundare. De sov längre och drack mindre alkohol. Även tobaksanvändandet sjönk.

 

Alla ohälsosamma beteenden minskade

Man fann även en minskning av användandet av solarier och ett mindre intag av godis och sötade drycker. Även snabbmatsätandet minskade, vilket visserligen delvis kan förklaras av att McDonalds stängde sin verksamhet i landet under krisen. Islänningarnas diet blev dock generellt sämre i och med att Island importerar största delen av sina färskvaror och importpriserna steg kraftigt under krisen.

 

Förändringarna var tydligast bland människor i arbetsför ålder.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skulle du klara av att amortera ditt bostadslån på 30 år?

1 minuts läsning

  Endast 64 procent av alla hushåll i Sverige amorterar idag på sina bolån vilket kan jämföras med 71 procent för sju år sedan. En rekommendation från Branschorganisationen Bankföreningen säger att bankerna ska kräva amortering p...

Föregående artikel