Finns det några elbolag som inte har dyra anvisningsavtal?

El / Elpriser /
2 minuters läsning
Finns det några elbolag som inte har dyra anvisningsavtal?

Vilka bolag erbjuder timdebitering och hur många hus skulle vi kunna värma upp med värme från solen? På dessa frågor med fler svarar Joakim Ottander, Energiexpert ALIQ AB, nedan.


Hos vilka elbolag kan jag få timdebitering? Och är det verkligen lönsamt?
Alla privatkunder har rätt till timdebitering om dom ber om det från sitt elbolag. Elbolaget skickar därefter en förfrågan till elnätsbolaget som är skyldiga att ordna med mätning som motsvarar kraven på timdebitering. I många fall tvingas elnätsbolaget till och med byta ut elmätaren (utan kostnad för kunden). Det är i dagsläget väldigt få kunder som begärt timdebitering. För en majoritet av elkonsumenterna lönar det sig inte att gå över till timdebitering då de huvudsakligen förbrukar sin el under ”peak hours” när priserna är som dyrast. I framtiden kommer det däremot att finnas teknik som gör det möjligt att automatisk styra om delar av förbrukningen såsom laddning av elbil eller uppvärmning till perioder med lägre priser. Något som kommer passa mycket bra tillsammans med ett timprisavtal.

Hur mycket energi skulle vi kunna få varje dygn från solen? Hur många hus skulle det kunna värma upp?
I teorin skulle vi utan problem kunna försörja alla Sveriges villor med energi från solen. Under sommaren står solen högt på himlen och lyser under en stor del av dygnet. Solinstrålningen är då lika stor i Sverige som i exempelvis Medelhavsländerna. Då kan solvärme och solel vara reella alternativ särskilt som behovet av energi är mindre under sommarhalvåret. Den totala solinstrålningen över Sverige ligger på mellan 700 och 1100 kWh/m2 och år vilket i teorin gör att det kan räcka med ca 10-20 kvm solceller för att täcka en villas energibehov. Det största problemet är det långa, mörka, kalla vinterhalvåret, då ljusbehovet och framför allt värmebehovet är som allra störst. Det gör att vi skulle behöva stora energilagringsmöjligheter, exempelvis batterier, för att få ekvationen att gå ihop och kunna bli helt självförsörjande på solenergi.

Vad händer om jag flyttar och har ett bundet avtal? Får jag betala något för att säga upp avtalet i förtid?
Normalt sett behöver du inte det (trots att du har bindningstid kvar) utan ditt avtal gäller bara så länge du bor på adressen som avtalet gäller (egentligen det anläggnings-ID på elmätaren som avtalet är kopplat till). Vad jag har förstått så verkar det som att det finns möjlighet för elhandelsbolagen att avtala bort detta vilket göra att det är varje elbolags individuella avtalsvillkor som gäller. Praxis är utan tvekan att avtalet kan sägas upp kostnadsfritt vid flytt men kolla noggrant vad som gäller för just ditt elbolag.

Finns det några elbolag som inte har anvisningsavtal (som är mycket dyrare än vanliga avtal)?
Det finns ett antal elbolag som inte gör någon skillnad på ett vanligt rörligt avtal och de så kallade anvisningsavtalen (tidigare kallat ”tillsvidareavtal”). Några av de elbolag som aktivt valt att slopa anvisningsavtalen är Alltid, GodEl, Skellefteå Kraft samt LEVA i Lysekil.

Se till att du inte har ett anvisningsavtal! Jämför elavtal här >>


För fler frågor och svar om el, sparande, bolån, försäkringar och pension, besök vår Expertpanel här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad behöver du tänka på när du handlar julklappar?

2 minuters läsning

Om du e-handlar är det viktigt att kolla vem du handlar av. Se också gärna till att det finns en symbol för säker e-handel. - Undvik att betala i förväg. Måste du det så betala med ett kreditkort. Då kan du i princip ställa samma kra...

Föregående artikel