Fler än hälften har rörligt avtal och vill avveckla kärnkraften

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Fler än hälften har rörligt avtal och vill avveckla kärnkraften

För första gången är andelen elkunder med rörligt avtal över 50 procent enligt Energimyndigheten. Dessutom är nu stödet bland svenskarna för kärnkraft på nedgång.


En majoritet vill avveckla kärnkraften
Enligt en undersökning från SOM-institutet vill 52 procent av svenskarna avveckla kärnkraften. Det är en ökning med 13 procentenheter jämfört med 2011 då olyckan i Fukushima, Japan, inträffade. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger till Sveriges Radio Ekot att anledningen till att vi är mer positiva idag till avveckling av kärnkraften är att elpriserna är så pass låga och att alternativen till kärnkraft har blivit så framgångsrika. Undersökningen visar att:
 

 • Män är mer positiva till kärnkraft än kvinnor.
   
 • De som bor på landet är mer kritiska till kärnkraft än de som bor i städerna.
   
 • Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraternas väljare är mest positiva till kärnkraft jämför med de övriga partiernas anhängare.
   I december i fjol hade 50 procent av elkunderna rörligt avtal

I december 2008 var andelen 22 procent. Andelen elkunder med tidsbundna avtal har sjunkit till 29 procent från 37 procent i december 2008. Samtidigt fortsätter den positiva trenden att andelen elkunder med den dyrare avtalsformen, anvisat avtal, sjunker. Endast 13 procent av svenskarna har idag detta avtal som ofta kostar 30 procent mer än ett vanligt elavtal.

 • Just nu ligger priserna på rörliga elavtal mellan 72 öre/kWh – 89 öre/kWh i vår jämförelse (Villa i elområde 3, årsförbrukning 20 000 kWh). Det betyder en årskostnad på mellan 13 300 – 17 800 kronor per år beroende på vilket elbolag du väljer.
   
 • Priserna på bundna avtal (alla bindningstider) ligger idag på mellan 66 öre/kWh och 113,30 öre/kWh i vår jämförelse (Villa i elområde 3, årsförbrukning 20 000 kWh). Det betyder en årskostnad på mellan 13 200 – 22 600 kronor beroende på elbolag och avtalslängd.

 

Se till att du inte har ett anvisat avtal och jämför mellan elbolagen så du inte betalar för mycket för elen.

Jämför elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vårbudgeten: Sänkt skatt för pensionärer och höjd skatt för löntagare

2 minuters läsning

Nedan följer några korta punkter som kan komma att påverka dig om regeringen får igenom sina förslag. Sänkt skatt för pensionärer Tidigare har skatten sänkts för pensionärer med de allra lägsta inkomsterna. Nu är det pensio...

Föregående artikel