Fler borde känna till investering-sparkontot!

Fler borde känna till investering-sparkontot!

Bara 12 procent av svenskarna känner till sparformen där de kan handla med värdepapper utan att behöva betala någon reavinst. I ett Investeringsparkonto schablonbeskattas sparandet istället.


Investeringssparkontot (ISK) har flera fördelar i jämförelse med en traditionell aktie- och fonddepå. Istället för att betala skatt på vinster när du säljer dina värdepapper betalar du en lägre årlig skatt baserat på dina tillgångar och insättningar under året. Du slipper dessutom deklarera alla dina köp och försäljningar.

Kapitalunderlaget schablonbeskattas med 0,495 procent

Skatten på ISK baseras på två saker:

  1. Värdet på Investeringssparkontot vid ingången av varje kvartal
  2. Insättningar av kontanta medel och värdepapper under året.


Summan av dessa två divideras med fyra (pga. fyra kvartal) och resultatet blir ditt kapitalunderlag. Statslåneräntan (1,49 %) multipliceras med kapitalunderlaget och ger en schablonintäkt. Schablonintäkten tar du sedan upp som inkomst av kapital i deklarationen och den beskattas med 30 procent.

För 2013 är det statslåneräntan per den 30 november 2012 som gäller. Den är lägre än för ett år sedan då räntan låg på 1,65 procent.

För 2013 behöver du ha en avkastning på över 1,49 procent på ditt sparande för att tjäna på att ha dina aktier i en ISK istället för i en traditionell aktie- och fonddepå

Den avkastning som man behöver för att en ISK ska vara skattemässigt förmånlig är densamma som statslåneräntan som idag är 1,49 procent.

Du kan kvitta schablonintäkten mot kapitalförluster

Du kan kvitta din schablonintäkt mot t.ex. ränteutgifter, kapitalförlust på värdepapper och andra utgifter i inkomstslaget kapital.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa aktien 2012: + 324 %. Sämsta aktien 2012: - 93 %.

1 minuts läsning

Tittar man på SIX Return index ser resultatet ännu bättre ut. SIX Return index, som även räknar med återinvesterade aktieutdelningar, ökade med 16,5 procent under 2012. Den bästa aktien på Stockholmsbörsen 2012 var Arcam. Efter bö...

Föregående artikel