Fler hushåll tror på stigande priser och FI uppmanar oss att byta bank!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Fler hushåll tror på stigande priser och FI uppmanar oss att byta bank!

55 procent av hushållen tror på stigande bostadspriser och 9 procent tror på sjunkande priser. Samtidigt uppmanar Finansinspektionen (FI) oss att hålla koll på vår boränta och byta bank om vi kan få ett bättre erbjudande.

Enligt SEB:s Boprisindikator för september tror allt fler hushåll på stigande priser. 

 • Andelen hushåll som tror på stigande priser har ökat med 3 procentenheter till 55 procent.
   
 • Andelen hushåll som tror på sjunkande priser har sjunkit med 3 procentenheter till 9 procent.
   
 • Andelen hushåll som tror på oförändrade priser har ökat från 27 till 29 procent.

"Nu är hela vårens rekordstora nedgång återhämtad och hushållens boprisförväntningar tillbaka där de låg innan pandemin slog till. De dramatiska svängningarna i boprisindikatorn har inte återspeglats i motsvarande rörelser i de faktiska priserna. De har tvärtom utvecklats ganska stabilt under våren och sommaren och det är tydligt att både hushåll och analytiker initialt överskattade pandemins negativa betydelse för bostadsmarknaden", säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

Endast 2 procent uppger att de tänker binda räntan på sina lån den kommande tremånadersperioden vilket är en nedgång med en procentenhet.

Finansinspektionen: ”Håll koll på din boränta och våga byta bank!”

Under juli var hushållens snittränta för nya bolån 1,51 procent vilket är en liten minskning i jämfört med juni. I början på september presenterade Finansinspektionen sin senaste rapport om bankernas marginaler och ger oss två tydliga råd:

 1. “För att hålla nere sina räntekostnader är det viktigt att konsumenter håller sig informerade om vilka villkor de kan få hos olika långivare och förhandlar för att sänka sina räntekostnader.”
   
 2. ”Om konsumenter i högre utsträckning var beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk.” Agera uppmanar FI och skriver: “Inte bara för din egen skull utan för alla bolånetagares.”Jämför bankernas bolåneräntor >>

Vill du hjälp med att sänka dina räntor kontakta oss gärna så hjälper vi dig.
Ring oss på 08-5000 2000 eller gör en ansökan här: Omförhandla bolån >>

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är det inte fel att få 0 % i ränta på sparkontot?

1 minuts läsning

Hej Rune, Nej jag tror inte alls att du är ensam om att fundera i dessa banor. Idag betalar vi i genomsnitt över 1,50 procent i ränta på våra bolån men får 0 procent i ränta på vårt sparkonto. Vi har låga räntor idag, b&arin...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)