Flytträtten – en möjlighet för dig att ge ditt sparande bättre förutsättningar

Shoka Åhrman
Shoka Åhrman
3 minuters läsning
Flytträtten – en möjlighet för dig att ge ditt sparande bättre förutsättningar

Den 1 juli väntas nya förbättringar kring flytträtten. Det vill säga din möjlighet att som sparare själv bestämma var du vill ha dina pensionspengar. Att det blir enklare att flytta pensionen är positivt. Det ger dig ett tillfälle att förbättra villkoren för ditt sparande.

Som du säkert har hört finns det några olika saker som påverkar hur stor din framtida pension blir. Bland annat din lön och hur du längre du arbetar. Men även valen du gör för ditt sparande, kring till exempel förvaltning och de avgifter du betalar, spelar roll för hur mycket pensionspengar du i slutändan får.


Men vad är flytträtt och hur kan du använda den för att maxa din pension?

Flytträtten innebär att du kan flytta värdet i en pensionsförsäkring från ett bolag till ett annat. Under de senaste åren har flytträtten ändrats i flera omgångar. Bland annat infördes det för lite mer än ett år sedan ett avgiftstak. Det innebär att ett bolag max får ta ut 600 kronor i avgift om du vill flytta din pension till ett annat pensionsbolag. Nu ligger ett förslag om att flytträtten ska utökas ytterligare vilket innebär att det från och med juli år sannolikt kommer bli möjligt att även flytta äldre försäkringar. Det handlar om pensionsförsäkringar som tecknats före 2007 som tidigare inte har gått att flytta*.

För dig som sparare medför flytträtten ett tillfälle för dig att se över möjligheterna för ditt pensionssparande. Har du haft flera olika arbetsgivare under karriären är sannolikheten stor att din pension ligger utspridd lite här och där. Då kan det finnas fördelar med att samla pensionen hos ett och samma bolag. Förutom att du får en bättre överblick kan du ibland även förbättra dina villkor, och som du vet kan även en liten skillnad i avgift få stor betydelse för den slutliga pensionen.


Finns det några risker med att flytta pensionen?

Ja, och den främsta risken är att du lämnar en lösning som är bra för dig. Att flytta en försäkring är inte samma sak som att flytta en påse med pengar. Det kan finnas skydd kopplade till din lösning som kan gå förlorade vid en flytt. Du kan också ha särskilt förmånliga villkor hos ditt nuvarande bolag. Kolla vad du har och se till att du gör ett smart drag. Ett bra första steg kan vara att logga in på minpension.se för att se var dina tjänstepensioner finns placerade idag. Jämför sedan avgifter, fondutbud och villkor hos olika pensionsbolag. Det kan du bland annat göra hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om du fortfarande känner dig osäker på ifall du skulle vinna på att flytta din pension – tveka inte att ta kontakt med en rådgivare. De flesta pensionsbolag resonerar likt oss på SPP och skulle aldrig rekommendera dig att överge en gynnsam lösning.

Med det sagt kan flytträtten om den används rätt, hjälpa dig att göra en riktigt bra affär. Pensionen är för många ett av livets viktigaste sparanden.

*Fond- och depåförsäkringar ingår, men inte traditionella försäkringar.


3 tips till dig som överväger att flytta din pension:
 

1. Räkna på avgifterna

Räkna på avgifterna för att ta reda på om flytten kommer löna sig för dig i längden. Om du flyttar för att få en lägre ränta på bolånet eller en rabatt, säkerställ att du även får bra villkor för ditt pensionssparande.


2. Lämna inte en gynnsam lösning

Vissa äldre pensionsförsäkringar kan vara särskilt förmånliga för dig som sparare. Kontakta ditt pensionsbolag för att ta reda på vilken lösning du har för pensionen i dag, och hur ditt sparande skulle påverkas av en flytt. Kom också ihåg att se över vad som kommer hända med dina pengar om du dör innan pensionen betalas ut. Det kan finnas skydd för din familj kopplade till pensionen som du riskerar att gå miste om vid en flytt.


3. Tänk igenom valen

Hur vill du att ditt sparande ska placeras? Olika pensionsbolag har olika villkor och fondutbud. Tror du att hållbarhet skapar goda förutsättningar för en långsiktig avkastning? Se till att dina pensionspengar investeras i bolag som främjar ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Fundera också på hur aktiv du vill vara, vilken risk i sparandet du föredrar och vilken förvaltningsform som passar dig bäst.

Shoka Åhrman

Om skribenten

Shoka Åhrman, Sparekonom SPP

Shoka Åhrman är sparekonomen som brinner för att göra det enkelt att engagera sig i pensions- och privatekonomiska frågor. Hon har arbetat som privatekonom i över 15 år och är en folkkär sparinspiratör och författare. Undrar du hur du bör tänka med ditt långsiktiga sparande, vad du som föräldraledig kan göra för att dryga ut kassan eller varför du borde riskanpassa din sparportfölj? Shoka ger dig svaren!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Timpris på el - Så fungerar ett timprisavtal

3 minuters läsning

Med ett rörligt timpris på el kan du själv styra din elkostnad genom att anpassa din elförbrukning efter de timmar på dygnet när priset är som lägst. Men lönar detta sig? Och hur mycket pengar kan du i sådana fall spara? Här går vi i...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)