Fondbanta och förenkla

Spara pengar / Aktiedepå /
Fondbanta och förenkla

✓ Välj bredd och tillväxt ✓ Välj lågt pris ✓ Välj låg skatt. Bra checklista från Claes Hemberg, Sparekonom Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel.


Många undrar hur de kan vässa sitt fondsparande. Enklast är att ha färre fonder. Det ger ofta mer. För du får en enklare överblick och du upptäcker ofta fondfällor.

Enkelt uttryck så ska du undvika alla fonder som du inte begriper. Du äter ju inte mat som du inte vet vad den innehåller. På samma sätt ska du tänka med dina pengar. Undvik fina ord som du inte förstår. Lägg heller inte alla pengar i dyra branschfonder bara för att bioteknik, läkemedel eller råvaror är hett för stunden. Du behöver mer bredd än så.

Nu menar inte jag att bankkonto är bättre, bara för att det är det enklaste. Där har vi redan alldeles för mycket pengar. Där växer det mossa på dem.

Vårt krav ska istället vara att våra sparpengar växer i värde. Och samtidigt ska de kräva mindre tid av oss. Behåll bara fonder som matchar dessa baskrav. Att du bara får kvar 2-3 olika fonder kan vara riktigt bra.

Välj bredd och tillväxt – En bra bas som växer är en globalfond. På så sätt får du del av tillväxten i hela världen och blir mindre beroende av en region, politiker eller bransch. Lägg ungefär hälften här. Till det lägger du enklast en billig Sverigefond för att få del av välskötta svenska bolag som säljer till hela världen. Överkurs kan vara  lite i en tillväxtmarknadsfond.

Välj lågt pris – Välj lågprisfonder. De spar tusenlappar direkt. Fördelen med dessa fonder är att de följer snittet (index) vilket gör att du inte behöver besiktiga dem varje år. Du vet att de jobbar på och att ingen person är inne och ändrar innehållet. En billig global- eller Sverigefond kostar max 0,40 % per år i avgift, en billig tillväxtmarknadsfond max 0,90 %.

Välj låg skatt – Genom att spara på ett investeringssparkonto (ISK) sparar du åtskilligt. Du betalar bara ca 1 % skatt, istället för på ett vanligt fondkonto där du skattar 30 % av vinsten. Det här gör att om du sparar i en Sverigefond får du efter 10 år ut ca 15 % mer om du väljer ISK-kontot istället för ett traditionellt aktiefondkonto.

Att spara smart handlar inte om att ha flest fonder, med de mest komplicerade namnen. Det handlar om att välja enkelt, brett och billigt. Följer du de här tre enkla stegen får du ett enkelt sparande som växer, frodas och mår bra. Även när du är upptagen med annat.

Claes Hemberg


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Peugeot 3008 3008
  • Lägst årskostnad 3 600 kr
  • Högst årskostnad 4 994 kr
  • Att spara 1 394 kr

Jämför bilförsäkring

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin