Fonden alla borde ha

Spara pengar /
Fonden alla borde ha

En fond som passar precis alla. Såväl den engagerade aktiespararen som fondspararen som vill ha ett sparande som sköter sig självt. Ja, det finns faktiskt en sådan fondtyp och förutom att den är bred och mångsidig, gör den dig till delägare i många av världens mest välkända bolag.

Globalfonder är svenska sparares absolut populäraste fondtyp och av alla pengar som är placerade i aktiefonder är hela 40 procent placerat i en globalfond. Detta på goda grunder. En globalfond är en mycket bra bas i sparandet, då den ger maximal riskspridning mellan olika marknader och ägande i flera underliggande valutor. 

Globalfondens fördel är också att den ger oss exponering mot branscher, som svenska sparare annars brukar vara relativt tunna i.

På listan över de tio största bolagen på Stockholmsbörsen återfinns en bank, fem industribolag och ett investmentbolag med stor exponering mot industri. Däremot inget teknikbolag, vilket gör att kontrasten mot ett globalt aktieindex knappast kunde vara större. 

Ser vi till världens 10 största börsbolag består halva listan av teknikbolag. Utöver det hittar vi Amazon som klassas som ett konsumentbolag och Johnson & Johnson som är ett hälsovårdsbolag. Inget industribolag letar sig däremot in på listan.

Att spara i en globalfond ger oss alltså exponering mot branscher vi lätt missar i Sverige. Och globalfonden bör därför finnas som ett inslag i de allra flesta sparares portfölj. Oavsett hur aktiv du är. Själv ser jag min globalfond som ett slags skydd mot den stundtals irrationella magkänslan, som ibland kan leda till felbeslut i min aktiva portfölj.

Absolut vanligast när det kommer till globalfonder, är att vi sparar i en global indexfond. Det vill säga att vi köper ett snitt av världen. Det ger en låg prislapp. Av de tio mest valda fonderna hos Avanza har alla en total avgift under 0,6 procent. Den lägsta bara 0,11 procent. En prismedvetenhet som är klok. En låg avgift är en säker rabatt och en billig global indexfond är det bästa valet för de allra flesta. Du vet ju vad du får, världen till en billig peng. Varför krångla till det?


Skriven av Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 4000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 1 070 kr
  • Högst årskostnad 2 748 kr
  • Att spara 1 678 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin