Fonden alla borde ha

Spara pengar /
1 minuts läsning
Fonden alla borde ha

En fond som passar precis alla. Såväl den engagerade aktiespararen som fondspararen som vill ha ett sparande som sköter sig självt. Ja, det finns faktiskt en sådan fondtyp och förutom att den är bred och mångsidig, gör den dig till delägare i många av världens mest välkända bolag.

Globalfonder är svenska sparares absolut populäraste fondtyp och av alla pengar som är placerade i aktiefonder är hela 40 procent placerat i en globalfond. Detta på goda grunder. En globalfond är en mycket bra bas i sparandet, då den ger maximal riskspridning mellan olika marknader och ägande i flera underliggande valutor. 

Globalfondens fördel är också att den ger oss exponering mot branscher, som svenska sparare annars brukar vara relativt tunna i.

På listan över de tio största bolagen på Stockholmsbörsen återfinns en bank, fem industribolag och ett investmentbolag med stor exponering mot industri. Däremot inget teknikbolag, vilket gör att kontrasten mot ett globalt aktieindex knappast kunde vara större. 

Ser vi till världens 10 största börsbolag består halva listan av teknikbolag. Utöver det hittar vi Amazon som klassas som ett konsumentbolag och Johnson & Johnson som är ett hälsovårdsbolag. Inget industribolag letar sig däremot in på listan.

Att spara i en globalfond ger oss alltså exponering mot branscher vi lätt missar i Sverige. Och globalfonden bör därför finnas som ett inslag i de allra flesta sparares portfölj. Oavsett hur aktiv du är. Själv ser jag min globalfond som ett slags skydd mot den stundtals irrationella magkänslan, som ibland kan leda till felbeslut i min aktiva portfölj.

Absolut vanligast när det kommer till globalfonder, är att vi sparar i en global indexfond. Det vill säga att vi köper ett snitt av världen. Det ger en låg prislapp. Av de tio mest valda fonderna hos Avanza har alla en total avgift under 0,6 procent. Den lägsta bara 0,11 procent. En prismedvetenhet som är klok. En låg avgift är en säker rabatt och en billig global indexfond är det bästa valet för de allra flesta. Du vet ju vad du får, världen till en billig peng. Varför krångla till det?


Skriven av Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Frågan du inte ska glömma att ställa till din nya arbetsgivare

2 minuters läsning

Utöver de hälsorelaterade tragedier pandemin fört med sig finns såklart även oron närvarande för hur arbetsmarknaden ser ut för dem som ska söka jobb i höst. Vi kan bara hoppas på en snabb återhämtning av ekonomin, där en ko...

Föregående artikel