För första gången sparar fler kvinnor än män!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Spara pengar /
1 minuts läsning
För första gången sparar fler kvinnor än män!

Det senaste året är det för första gången en större andel kvinnor än män som sparar, rapporterar SBAB i sin rapport Inlåning & sparande nr 7 2015.

 

Stor skillnad i kontinuerligt sparande sedan 1996

1996 hävdade 55,4 procent av männen och 48,9 procent av kvinnorna att de sparar kontinuerligt. Sedan dess har sparandet ökat kraftigt inom båda könen men ökningen bland kvinnor har gått snabbare.

 

I juni 2015 hävdade 76,8 procent av männen och 76,9 procent av kvinnorna att de sparar kontinuerligt

 

Andelen av männen som sparar har alltså ökat med 21 procentenheter sedan 1996 medan andelen av kvinnorna ökat med 28 procentenheter. Detta innebär också att kvinnorna nu för första gången överträffar männen på området.

 

Viktigt med jämställt sparande

Trots den stora ökningen av sparande bland kvinnor så finns fortfarande en betydligt större del av de sparade medlen hos männen.  SBAB skriver att orsaken dels är historisk och dels beror på att män i genomsnitt föredrar sparande i aktier och fonder, vilka över tid ger en bättre avkastning än kontosparande som i högre grad lockar kvinnor.

 

Sparande i samboförhållanden

Rapporten tar upp ett exempel på hur ett jämställt sparande är viktigt. Vid en bodelning, i ett samboförhållande, inkluderas inte sparande när detta står i endera partens namn. Viktigt att tänka på så att man undviker en uppdelning där den ena parten står för löpande utgifter och den andra för det gemensamma sparandet.

 

Hur stora summor man sparade framgick inte i undersökningen.

 

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fickstölder – vad täcker din hemförsäkring?

1 minuts läsning

Råkar du ut för en ficktjuv på semestern hemma och blir av med t.ex. din plånbok eller din mobiltelefon så får du inte alltid ersättning från din hemförsäkring om du inte har ett allriskskydd i din försäkring. Ersättningsbel...

Föregående artikel